Print deze pagina

Nieuw VGB-beleid in de maak

woensdag, 14 oktober 2015 12:20
Nieuw VGB-beleid in de maak

Minister Hennis van Defensie gaat een verschil maken in het ‘veiligheidsmachtigingsniveau’ van militaire functies. Door militaire functies onder te brengen onder niveau C (nu zijn alle militaire functies minimaal niveau B) komen er meer mogelijkheden voor militairen om hun functie te behouden.

De minister wil die maatregel februari volgend jaar laten ingaan. De maatwerkregeling bij het partnerbeleid wordt verlengd tot 1 februari 2016. Dat schrijft ze op 14 oktober in een brief aan de Tweede Kamer.
Bij een functie met veiligheidsmachtigingsniveau C blijft een veiligheidsonderzoek noodzakelijk. Maar het is dan mogelijk om af te zien van de eis dat de politieke en justitiële gegevens van partner en/of medebewoners van de militair te controleren zijn. Dat zou een betere kans bieden op behoud van de baan aan militairen met een partner uit landen met een veiligheidsdienst waarmee Nederland niet samenwerkt.
Verder wil de minister meer duidelijkheid bieden over de kans op ontslag bij problematische schulden. Ook komt er een ‘handleiding’ om de rol van de commandant bij intrekking van een VGB beter tot zijn recht te laten komen.
De minister onderzoekt daarnaast of een aantal andere maatregelen mogelijk is. Daarbij valt te denken aan de ‘terugkijkperiode’ bij het onderzoek naar het verleden van de partner. Ook sluit de minister niet uit dat er andere regels komen voor een VGB-beoordeling als militairen met justitie in aanraking komen zoals bij (gewelds)misdrijven en verkeersovertredingen.
De VBM is blij met dit overlegresultaat. Wel is het afwachten wat het onderscheid in niveau-B en niveau-C functies in de praktijk gaat betekenen. Over de nadere invulling van het beleid blijven minister en bonden in gesprek.

De brief van de minister en het onderliggende rapport zijn HIER te vinden.

Getagged onder vgb   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord