Print deze pagina

Wachten op meer duidelijkheid over VGB-beleid

dinsdag, 26 januari 2016 11:06
Wachten op meer duidelijkheid over VGB-beleid

Oktober vorig jaar heeft de minister de Tweede Kamer laten weten dat ze meer duidelijkheid wil bieden over de toepassing van het VGB-beleid. De minister wil een aantal maatregelen nemen, waardoor militairen nog minder vaak – aldus de minister - dan nu hun baan dreigen kwijt te raken als gevolg van het niet verlenen van een ‘verklaring van geen bezwaar’(VGB).

Maar vooralsnog schiet het niet erg op met het uitwerken van dat ‘nieuwe beleid’. De minister hoopt in februari in ieder geval een (nieuwe) lijst met functies te kunnen publiceren in de categorie ‘veiligheidsmachtigingsniveau-C’. Militairen op die functies hebben in ieder geval geen probleem als hun partner nog geen 5 jaar in Nederland woont.
Verder wachten veel plannen nog op uitwerking. Er moet bijvoorbeeld nog altijd meer duidelijkheid komen over de vraag wanneer je de verklaring van geen bezwaar kwijt kunt raken bij financiële problemen.
Ook over de positie van burgermedewerkers die thans nog een VGB nodig hebben, heerst onduidelijkheid.
In 2014 zijn er 18.500 aanvragen voor een veiligheidsonderzoek in behandeling genomen. Dat heeft voor 111 militairen (0,6%) geleid tot een ontslagaanvraag. ‘Daarmee lijkt de problematiek klein’. Aldus de minister. Maar volgens de BBTV en VBM is elke onterechte ontslagaanvraag op grond van een veiligheidsonderzoek er één te veel.
Op 2 februari bespreken de bonden en Defensie de voortgang op dit dossier.

Getagged onder vgb   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord