Print deze pagina

Arbeidsvoorwaardenoverleg hervat

vrijdag, 28 oktober 2016 09:08
Arbeidsvoorwaardenoverleg hervat

Op 27 oktober jongstleden is het Sector Overleg Defensie (SOD) bij elkaar gekomen. De bonden hadden voor die vergadering een uitnodiging van Defensie ontvangen en waren dus hoopvol over de mogelijkheden om het (arbeidsvoorwaarden)overleg te hervatten. Dat was ook de uitkomst van de beraadslaging.

Eind september hebben de bonden noodgedwongen het besluit moeten nemen om het overleg op te schorten. Aanleiding daarvoor was de constatering dat de Minister van Defensie niet inhoudelijk met de bonden kon, mocht of wilde spreken over een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket. De bonden hebben de minister de tijd gegeven om haar zaken op orde te brengen en uitgesproken graag een uitnodiging te ontvangen voor vervolgbesprekingen als het zover was. Vandaar enig optimisme toen de uitnodiging op de deurmat viel.
Tijdens de vergadering gaf de minister aan dat er in het verleden een kink in de kabel was gekomen, maar dat deze inmiddels weg was genomen. Voor de bonden was het uitspreken van de mogelijkheid en bereidheid om weer aan tafel aan te schuiven één van de voorwaarden om de hand weer aan de ploeg te slaan.
Er was nog een belangrijke voorwaarde: er moet perspectief op een resultaat zijn bij hervatting. De besprekingen hervatten om vervolgens snel te moeten constateren dat een resultaat niet haalbaar is, is niet meer dan elkaar voor de gek houden.
Desgevraagd gaf de minister aan dat zij zich realiseerde dat de focus tijdens de onderhandelingen niet alleen ligt op thema’s als diensteindestelsel, FPS-stelsel, de onderwerpen van het eerste deelakkoord, maar ook bij loonontwikkeling. De minister acht afspraken over al deze thema’s haalbaar.
Alle bonden hebben hierna de conclusie getrokken dat met voortvarendheid gewerkt kan en moet worden aan een arbeidsvoorwaardenresultaat.

Bij de foto: Op 16 april 2015 tekenden minister en bonden het eerste deelakkoord. Op 10 juli 2015 volgde een loonruimteovereenkomst voor onder meer Defensie. 


Getagged onder arbeidsvoorwaarden   

1 Reactie

  • Reactielink Karel Mulder woensdag, 02 november 2016 21:44 Geplaatst door Karel Mulder

    Vandaag heb ik het debat gevolgd op npo politiek en mijn conclusie is dat de minister onvoldoende middelen heeft om uit de impasse te komen. Wat ik mij afvraag is of het niet zinvol is om toch individueel te gaan procederen omdat de uitspraken die de rechter reeds heeft gedaan in individuele gevallen zullen worden toegekend. Ik heb mij mateloos geërgerd aan de minister van sociale zaken en een staatssecretaris van financiën die zich verschuilen achter wetten en regelgeving en het verdommen om mee te denken richting een oplossing.
    De politiek moet zich diep schamen dat het zover is gekomen.

    AOOWDW bd. K.J. Mulder

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord