• Belastingservice VBM

Niet rotzooien met Defensie Conditieproef!

vrijdag, 31 maart 2017 12:07
Niet rotzooien met Defensie Conditieproef!

Blijkbaar houden sommige operationele commando’s zich niet aan de afspraak over de Defensie Conditie Proef. Want één ding is duidelijk: het niet afleggen of het niet voldoen aan die proef kan nooit rechtspositionele gevolgen hebben.

Op 24 maart jl. heeft de scheidende hoofddirecteur Personeel (HDP), schout-bij-nacht Henk Itzig Heine, namens de minister van Defensie een zeer duidelijk signaal uitgezonden over het meewegen van het resultaat van het afleggen van de Defensie Conditie Proef (DCP) bij het nemen van rechtspositionele beslissingen.

In een nota gericht aan alle commandanten van operationele commando’s (OPCO’s), directeuren personeel (en organisatie), hoofden van uitvoeringsbedrijven en directeuren binnen het Diensten Centrum Human Resources (DCHR) stelt HDP Itzig Heine:
“Mij bereiken met enige regelmaat berichten dat door sommige OPCO’s aan het niet behalen of afleggen van de Defensie Conditie Proef (DCP) rechtspositionele gevolgen worden verbonden, waaronder het niet aanwijzen voor opleidingen en uitsluiting van deelname aan het functietoewijzingsproces.
Dit is niet toegestaan. Reeds bij de invoering van de DCP is door de minister in overleg met de centrales van overheidspersoneel nadrukkelijk afgesproken dat aan het niet behalen van de DCP geen rechtspositionele gevolgen zijn verbonden.”

Dan vervolgt de scheidende HDP met een zeer terechte opmerking, namelijk: “Deze afspraak is overigens meermalen door de minister herbevestigd”.
Dat illustreert volgens de VBM duidelijk het op zijn minst als ongehoorzaamheid te omschreven gedrag van diverse OPCO’s. Blijkbaar waren woorden niet afdoende en moest er naar een zwaarder middel worden gegrepen.
OPCO’s: laat geen discussie ontstaan over de vraag of een uitsluiting van deelname aan het functietoewijzingsproces wel, maar bijvoorbeeld een afwijzing van functietoewijzing niet onder het verbod vallen. Er is geen ruimte voor interpretatie of gemarchandeer.

Geen vrijbrief
Overigens geeft de HDP hiermee geen vrijbrief aan militairen om onder de Defensie Conditieproef uit te komen. Want de brief vervolgt: “Het zonder geldige reden niet voldoen aan een dergelijke opdracht (lees: het afleggen van de DCP, VBM) ) kan wel krijgstuchtelijke consequenties met zich meebrengen.” Je mag je dus niet onttrekken aan de verplichting om de conditieproef af te leggen. Het niet deelnemen aan of voldoen aan de eisen van de conditieproef, kunnen je ook een slechte beoordeling opleveren.
Als je niet voldoet aan de eisen van de conditieproef, kan de commandant je verplichten om de proef nog een keer te doen. Ook is het mogelijk om je bij de verplichte sport een trainingsprogramma te laten volgen.

Klik HIER voor een artikel over de afspraken over de Defensie Conditieproef (DCP), gemaakt tussen bonden en Defensie.

Getagged onder DCP    rechtspositie    Defensie Conditie Proef   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden