• Download de VBM-app

Personele gevolgen opschorting overleg

woensdag, 27 maart 2013 10:28
Personele gevolgen opschorting overleg

De Centrales van Overheidspersoneel hebben vlak voor Kerst het overleg opgeschort. Inmiddels is dit weer hervat. Door de opschorting hebben de reorganisaties stilgelegen en zijn de sollicitatiemogelijkheden beperkt geweest. Natuurlijk moet voorkomen worden dat medewerkers daarvan schade ondervinden vandaar dat er afspraken zijn gemaakt.

 

Hieronder gaan we in op de afspraken.

 

Bevriezing bij instroom zwevende periode i.c.m. functieduurverlenging (militair)
Als gevolg van het reguliere functietoewijzingsproces krijgen militairen te maken met hun einde functieduur. Door het opschorten van het overleg heeft het reguliere vacature- en vullingsproces grotendeels stilgelegen. Dit heeft tot gevolg dat de betrokken militair een geringe kans heeft op een vervolgfunctie. Rechtspositioneel betekent dit dat de militair de zwevende periode van 3 maanden ingaat hetgeen kan leiden tot aanwijzing als herplaatsingskandidaat.
In dit geval geldt als hoofdregel dat voor de militair die aan het einde van zijn functieduur zit, er een periode van bevriezing van zijn situatie voor de duur van de vertraging van de reorganisaties wordt afgesproken. Dit betekent dat de militair gedurende deze periode zijn werkzaamheden kan blijven vervullen. Het oogmerk van bevriezing is dat de medewerker geen rechtspositionele nadelen ondervindt van de vertraging. Voorgaande is ook van toepassing op militairen die na afronding van de initiële opleiding geen functie kan worden toegewezen.

 

Bevriezing zwevende periode (militair)
Als gevolg van het grotendeels stilliggen van het reguliere vacature- en vullingsproces heeft een militair die al in de zwevende periode zit, minder kans op een vervolgfunctie. Mogelijk leidt dit zelfs tot een aanwijzing als herplaatsingskandidaat.
In dit geval zal er sprake zijn van een bevriezing van de zwevende periode voor de duur van de vertraging. Dit geldt tevens voor het personeel dat lopende de opschorting in de zwevende periode terecht is gekomen. Het oogmerk van bevriezing is dat de medewerker geen rechtspositionele nadelen ondervindt van de vertraging.

 

Bevriezing herplaatsingsperiode (militair en burger medewerker)
Als gevolg van het grotendeels stilliggen van het reguliere vacature- en vullingsproces heeft een medewerker (burger of militair) die al interne herplaatsingskandidaat is, minder mogelijkheden om intern herplaatst te worden. Hierdoor kan er onvoldoende sprake zijn van een adequate bemiddeling als bedoeld in het SBK met het gevolg dat betrokkene onnodig wordt aangewezen als externe herplaatsingskandidaat.
In dit geval zal er generiek sprake zijn van een bevriezing van de interne herplaatsingsperiode (SBK 2004) of van een bevriezing van de eerste respectievelijk tweede herplaatsingsperiode (SBK 2012) voor de duur van de vertraging. De bevriezing heeft dus geen invloed op de (lengte) externe herplaatsingsperiode. Het oogmerk van bevriezing is dat de medewerker geen rechtspositionele nadelen ondervindt van de vertraging.

 

Elders op de VBM-site (klik hier) treft u een artikel aan dat specifiek ingaat op de gevolgen van de opschorting voor de toepassing van artikel 116 BARD.

Meer in deze categorie: B... MOET! »
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Louis Schipper-100X150

Peter Wulms-100X150

Louis Schipper
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden