• Download de VBM-app

Handhaaf de ambtelijke aanstelling (vervolg)!

zondag, 15 januari 2012 10:49

De bonden hebben op 10 januari duidelijk gemaakt dat ze een formeel overleg met de minister van Defensie willen over de plannen om de ambtelijke status van het defensiepersoneel af te schaffen. Defensie had laten weten wel informeel met de bonden over het onderwerp te willen spreken. Maar dat is voor de bonden geen begaanbare weg. De minister moet persoonlijk maar eens komen uitleggen wat zijn positie is.Alle bonden zijn van mening dat de minister, als werkgever van tienduizenden medewerkers, maar eens moet komen uitleggen hoe hij in dat dossier staat. Eerst duizenden ontslagen aankondigen en vervolgens de rechtspositie van de achterblijvers onderuit halen, zoals als beeld naar voren komt, is niet niks.

Burgerambtenaren dreigen hun ambtenaren-status te verliezen vanwege een wetswijziging die gesteund lijkt te worden door een meerderheid in de Tweede Kamer. Militairen zullen echter, als het aan de indieners van de wetswijziging ligt, hun ambtenarenstatus behouden.

Op 29 december wist NRC Handelsblad te melden dat de Hoofd Directeur Personeel in een interne notitie zijn plannen had ontvouwd om ook militairen de ambtelijke status te ontnemen.

In een eerste reactie heeft de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM deze plannen schandalig genoemd. Alle defensiebonden vinden het schrappen van de ambtelijke rechtspositie een verwerpelijk idee.

Uitleg van de minister is hard nodig omdat op zijn minst gesuggereerd wordt dat militairen (en burgermedewerkers) door de verandering van hun rechtspositie gemakkelijker ontslagen kunnen worden. Ook zou de regelgeving rond arbeidsvoorwaarden een stuk simpeler kunnen zijn, zo is de veronderstelling.

Tijdens een werkgroepvergadering (Algemeen Personeelsbeleid) op 10 januari hebben de bonden bij monde van ACOM-voorzitter Kleian laten weten dat zij het georganiseerde overleg bij Defensie opschorten tot het moment dat in een formeel overleg met de minister van Defensie van gedachten kan worden gewisseld over de ambtelijke status van het defensiepersoneel, en dan in het bijzonder van het militaire personeel.

De eerstvolgende formele vergadering van het sectoroverleg defensie (SOD) is gepland op dinsdag 24 januari. Het is dan aan de minister om de vereiste duidelijkheid te geven.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Louis Schipper-100X150

Peter Wulms-100X150

Louis Schipper
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden