Print deze pagina

Personeel FABK moet ‘dieper’

vrijdag, 10 juni 2016 14:34
Personeel FABK moet ‘dieper’

Bij het Commando DienstenCentra (CDC) denderen de reorganisaties door en ook het personeel van het Financieel Administratie en Beheer Kantoor (FABK) moet er weer aan geloven. Na eerdere reorganisaties is men nu toe aan de reorganisatie FABK.2.

Op 29 maart vraagt de VBM om een nadere toelichting op de aanpassing van enkele functies bij het Financieel Service Center in Eygelshoven. Volgens CDC wordt er als gevolg van de integratie van het (nieuwe) bedrijfsadministratiesysteem SAP nu meer van de mensen verwacht. Dit is de reden dat enkele functies zijn aangepast. De meeste junior functies verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de kwalificatie van medewerker.
Inhoudelijk betekent dit dat de mensen die zich alleen met de financiële steun bezig hielden, nu door het gebruik van SAP ook kennis moeten hebben van de materieel-logistieke onderdelen van de administratie. Dat betekent dat zij dieper in de systemen moeten kunnen kijken om te zien of goederen zijn aangeleverd dan wel diensten zijn gerealiseerd. Dit vergt een iets bredere kennis van de mensen; zij moeten nu ook kennis hebben van de processen binnen Defensie in plaats van puur alleen kennis van de financiële projecten.
Maar in hoeverre is dit geregeld in de ‘Ist’-situatie? Het antwoord van CDC is nogal vaag. Volgens de CDC kijkt het Uitvoeringsbedrijf Organisatie en Formatie (UBOF) naar de functies en worden er codes vastgesteld in overleg met de medezeggenschapscommissie FABK. Daarom is het onduidelijk wat de reden is om de functies aan te passen per datum geldige eenheid, terwijl de mensen het werk al doen.
Als het de bedoeling is om dit te repareren door middel van deze reorganisatie, dan moet dit volgens de bonden met terugwerkende kracht gebeuren. Zo is dat vastgelegd in de afspraken over de uitvoering van reorganisaties (Aanwijzing URD). Dan moet je dus eerst naar de ‘Ist’ kijken om te bepalen wat men op dit moment doet. Dan moet je de ‘Ist’ repareren en dan pas kun je reorganiseren.
Volgens de CDC zal je dan zien dat er achterstallig onderhoud is bij de ‘Ist’-situatie, anders gezegd: er is een ‘datum terugwerkende kracht’ situatie. De bonden concluderen dat de ‘Ist’-situatie van dit plan niet actueel is. Dat is een probleem, want de ‘Ist’-situatie moet het uitgangspunt zijn van de reorganisatie.
De bonden kunnen dus leven met het reorganisatieplan FABK.2 als CDC de volgende punten nadrukkelijk opneemt in de aanbiedingsbrief:
• het actueel maken van de ‘Ist’-situatie;
• duidelijkheid over wat dit voor de betrokken mensen betekent;
• duidelijkheid over wat UBOF in beeld brengt.

Getagged onder FABK    SAP    reorganisatie    functiewaardering   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord