• Belastingservice VBM

Eindelijk uitbreiding KMar voor toegenomen vliegverkeer

vrijdag, 15 maart 2019 11:01
Eindelijk uitbreiding KMar voor toegenomen vliegverkeer

De aantallen passagiers op luchthavens stijgen al jaren. Voor de KMar betekent dit, dat al te vaak capaciteit aan andere KMar-taken moet worden onttrokken, om maar de grenscontroles op de luchthavens te kunnen uitvoeren.

 

Dit gaat uiteraard ten koste van de werkdruk elders. En dus ook ten koste van de flexibiliteit van de KMar. De KMar heeft daarom nu de behoeftestelling ‘luchthavens’ en ook de behoeftestelling ‘maritiem’ omhoog geschroefd. Concreet: er komen 417 operationele functies bij. Daarnaast worden er ook nog 8 functies toegevoegd voor ondersteunende bedrijfsbureau-functies. Deze reorganisatie betreft dus een uitbreiding van 425 functies. Het plan is op 8 maart met de bonden besproken.

Hoe gaat deze uitbreiding precies vorm krijgen? Eerst wordt een nieuwe eenheid opgericht onder de commandant LTC (Landelijk Tactisch Commando). Dit wordt een tijdelijke eenheid, maar de functies zijn niet tijdelijk. Op deze manier worden de bestaande eenheden (de brigades) binnen het LTC nu niet geraakt. In de nabije toekomst zullen de functies uit deze nieuwe eenheid structureel worden ondergebracht in de brigades.

De functies in de nieuwe Eenheid Luchthaven-Maritiem (EHD LU&MA) krijgen transitiecode 3 (nieuwe functies). Het personeel wordt vanuit deze eenheid tewerkgesteld bij de operationele eenheden (brigades) van het LTC. Het personeel wordt functioneel aangestuurd door de operationele commandant van de brigade waar zij hun plaats van tewerkstelling krijgen. Wel kan het gebeuren dat, op basis van het informatiegestuurd optreden, personeel elders ingezet wordt.

De VBM is verheugd dat er eindelijk de noodzakelijke uitbreiding komt. Maar, kijk je naar het werk dat gedaan moet worden, dan zouden er eigenlijk nog méér functies bij moeten. Maar daar is geen budget voor.

De KMar gaf tijdens het overleg op 8 maart toe, dat er in de loop van de tijd inderdaad nog meer functies nodig zullen zijn. Met de huidige uitbreiding kunnen de prestaties weer op een minimaal beoogd niveau worden gebracht. De KMar heeft wel zorgen over de vulling van de organisatie. Je kunt de formatie wel uitbreiden, maar dat wil nog niet zeggen dat je er ook het personeel voor kunt werven.

De bonden hebben ook nog opgemerkt dat door de uitbreiding van het aantal functies, er ook P&O functionarissen bij moeten komen. De KMar heeft aangegeven dat men dit oppakt in de reorganisatie (stap 4 van het LTC).

Omdat het een uitbreiding van (nieuwe) functies betreft, mag het reorganisatieplan – nadat het op grond van de gemaakte opmerkingen hier en daar is bijgesteld – onmiddellijk gepubliceerd worden. In een Begeleidingscommissie zal dan de vulling van de functies worden getoetst.

Uitbreiding OTCKMar

Door de groei van de luchthavens Schiphol, Eindhoven en de doorontwikkeling van Lelystad moet ook het OTCKMar uitbreiden (Opleidings en Trainings Centrum).

Het gaat om een uitbreiding van 29 functies (27 operationele functies en 2 ondersteunende functies). Hiertoe wordt er een nieuwe eenheid opgericht. Deze volledige eenheid wordt organisatorisch opgehangen onder de commandogroep OTCKMar. Als werkbenaming voor de eenheid wordt gehanteerd ‘Eenheid Luchthaven-Maritiem’ (EHD LU&MA). Het reorganisatieplan ‘Luchthaven- en Maritieme Behoeftestelling OTCKMar’ loopt parallel aan het reorganisatieplan ‘Luchthaven- en Maritieme Behoeftestelling LTC’.

Ook hier is gekozen voor een tijdelijke eenheid, maar de functies zijn niet tijdelijk. De functies in dit plan krijgen transitiecode 3 (nieuw functies).

Het personeel van de nieuwe eenheid LU&MA wordt voor wat betreft de taakuitvoering tewerkgesteld bij de diverse andere eenheden binnen het OTCKMar.

De bonden hebben op 8 maart gevraagd waarom de KMar de functies niet direct onderbrengt bij de diverse onderdelen. Dat zou voor het personeel meer duidelijkheid geven. De transitiecode zou dan 2-plus worden in plaats van code 3. De bonden vinden dat ook logischer.

De KMar heeft geantwoord dat, na overleg met de medezeggenschap, de conclusie is dat dit de meest werkbare oplossing is. Men zal vervolgens bij de evaluatie van het OTCKMar de functies op de juiste wijze in de formatie inbrengen. De bonden zullen dit uiteraard wel blijven volgen.

Nadat het plan op grond van enkele opmerkingen nog wat is bijgesteld, kan het direct worden gepubliceerd. Ook hier zal in een Begeleidingscommissie de vulling worden getoetst.

Er is ook gesproken over het Beleggingsschema Medezeggenschap 

Getagged onder Schiphol    medezeggenschap   
Meer in deze categorie: « KMar: Vacaturestop opgeheven
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden