• Teken die petitie!

MD-beleid onderofficieren CZSK ontspoort

maandag, 26 april 2021 15:39
MD-beleid onderofficieren CZSK ontspoort

Mag alleen technisch personeel dat in het ‘management development’-traject zit (MD) nog chef technische dienst worden aan boord van een marineschip? CZSK heeft, naar nu blijkt, een (groot) aantal chef technische dienst-functies (CTD) aan boord van schepen uit de vacaturebank gehaald. Ook heeft CZSK de belangstellingsregistratie van onderofficieren die belangstelling hebben getoond voor deze functies, verwijderd.

Dit tot grote teleurstelling van de onderofficieren technische dienst die niet als MD zijn aangemerkt. Niet alleen omdat de kansen op een AOO-functie hierdoor slinken, maar meer nog omdat hun varende carrière daarmee beperkt wordt, terwijl ze juist de wens hebben om, als kroon op hun carrière, als CTD te mogen varen.

Het ‘management development’-beleid onderofficieren bij de marine bestaat sinds 2008. Ten aanzien van arbeidsplaatsen is vastgelegd dat, net zoals bij MD voor officieren, er niet zoiets bestaat als functies voor uitsluitend MD’ers. Om te komen tot een nieuwe systematiek voor loopbaanbegeleiding voor de doelgroep is juist gekozen voor een brede benadering, waarbij draagvlak en harmonisatie dominante factoren zijn geweest.

In de praktijk ging het al vaker mis. Sinds de introductie van het MD-beleid onderofficieren ontvangt de VBM regelmatig signalen, waaruit blijkt dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij het draagvlak van het MD-beleid. Die signalen zijn ook regelmatig gedeeld met CZSK.

Nu heeft CZSK, zo horen wij van marinepersoneel, ook een nieuw element aan het MD-beleid toegevoegd, namelijk de introductie van ‘Professional Development’ (PD). Wat dit precies betekent en welke gevolgen dit heeft voor de loopbaan en de rechtspositie van het personeel is bij de VBM onbekend.

 

Geen overleg

CZSK had in de optiek van de VBM over al deze beleidswijzigingen, overeenkomstig artikel 3, lid 1 van het besluit Georganiseerd overleg sector defensie, in overleg moeten treden. Hier is namelijk sprake van aangelegenheden van algemeen belang voor de rechtstoestand van militairen (met inbegrip van de algemene regels volgens welke het personeelsbeleid wordt gevoerd).

CZSK heeft over dit onderwerp géén overleg gevoerd en dus ook geen overeenstemming bereikt. Het enige juiste dat CZSK nu kan doen, is pas op de plaats maken met de uitvoering van het MD-beleid onderofficieren en alsnog in overleg treden. De VBM heeft een en ander per brief aanhangig gemaakt.

Terwijl de landelijke media berichten over Zr. Ms. Van Speijk en Johan de Witt die tegen de kant gaan vanwege gebrek aan personeel, verbaast het ons ten zeerste hoe CZSK omgaat met het schaarse technische personeel dat nog wel loyaal blijft aan de marine.

(Foto: Mediacentrum Defensie/Aaron Zwaal)

Getagged onder MD    management development    TD   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden