• Belastingservice VBM

Sociaal akkoord biedt onvoldoende soelaas voor AOW-gat

vrijdag, 12 april 2013 16:24

Op 11 april zijn sociale partners en regering het eens geworden over een sociaal akkoord. De afspraken over de AOW-overbruggingsregeling zijn volgens de VBM niet genoeg. De bond zal de AOW-gat-procedure dan ook voortzetten.

In het sociaal akkoord van 11 april hebben sociale partners en regering in totaal 63 afspraken gemaakt om het vertrouwen in de economie te herstellen. Om het vertrouwen volledig te herstellen, moet er volgens de VBM ook iets gebeuren aan de oplossing van het zogeheten 'AOW-gat'. Werknemers met een leeftijdsontslaguitkering zien zich in de toekomst geconfronteerd met een periode zonder inkomen. Dat geldt ook voor burgers en militairen bij Defensie die recht hebben op een leeftijdsontslaguitkering.
De periode zonder inkomen ontstaat door het stoppen van de uitkering op het moment dat men 65 wordt. Recht op AOW ontstaat in veel gevallen, oplopend tot 2 jaar, later.

De regering heeft in eerste instantie een voorschotregeling gemaakt. Die stelt je in staat om van jezelf geld te lenen en dat later weer terug te betalen. Je krijgt een voorschot op je eigen AOW en vervolgens minder AOW.
De staatssecretaris van Sociale Zaken werkt aan een 'overbruggingsuitkering'. Je hebt recht op zo'n uitkering als je inkomen niet hoger is dan 150% van het wettelijk minimumloon. Dan heb je het over ongeveer 26.400 euro bruto per jaar.
In het sociaal akkoord is afgesproken dat die inkomensgrens omhoog gaat naar 200%, dus naar iets meer dan 35.000 euro per jaar. Voor paren zelfs naar 300% (52.900 euro per jaar).
Naar Defensie vertaald: een burger met schaal 7 of een sergeant/sergeant-majoor die met leeftijdsontslag gaat, zou dus gebruik kunnen maken van de overbruggingsregeling.

Maar ...

Dan moet hij of zij aan nog zeker 2 voorwaarden voldoen.
Ten eerste mag je niet te veel spaargeld hebben. Op dit moment ligt de grens bij 21.139 euro voor een alleenstaande. Voor een (volwassen) tweepersoonshuishouden bestaat geen recht meer op een overbruggingsuitkering als dit meer dan 42.278 euro spaargeld heeft.
Het grootste struikelblok is de tweede voorwaarde. Want de overbruggingsregeling geldt alleen als je op 1 januari 2013 al een leeftijdsontslaguitkering had.
Wie dus op 1 januari of later met UKW gaat, kan het schudden.

Het sociaal akkoord brengt daar geen verandering in. Weliswaar wordt de doelgroep groter (door de wijziging van de inkomensgrenzen). En ook is het de vraag of de overbruggingsuitkering doorloopt na 2018. Dat is wel een wens van werkgevers en werknemers.
Maar de nieuwe afspraken bieden volgens de VBM geen oplossing voor de problematiek. In feite wordt iedereen die dit jaar en later met leeftijdsontslag gaat, gedwongen om werk te zoeken. Dat is in strijd met de uitgangspunten van de Uitkeringswet Gewezen Militairen.

De VBM vindt de verhoging van de inkomensgrens (van 150% van het minimumloon naar 200% of 300%) onvoldoende. Omdat de regeling in 2018 stopt, biedt deze geen oplossing voor iedereen die met een AOW-gat van meer dan een jaar te maken krijgt. De overheid moet met een oplossing te komen. Desnoods door die oplossing juridisch af te dwingen. Er is op dit moment geen enkele reden om de onlangs begonnen gerechtelijke procedure te stoppen.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden