Print deze pagina

AOW-gat: uitspraak op 26 februari

donderdag, 16 januari 2014 14:42
AOW-gat: uitspraak op 26 februari

16 januari 2014 biedt de rechtbank in Den Haag de Staat der Nederlanden en een groep vakbonden, zoals de VBM, en andere belanghebbenden de kans om hun conflict nader toe te lichten over het recht op AOW vanaf je 65e.


Vanwege de verwachte grote opkomst had de rechtbank de grootste zaal gereserveerd. Maar die bleek bij lánge na niet groot genoeg: vele tientallen belangstellenden konden er niet meer bij en waren dus tevergeefs naar Den Haag gekomen.
Onder hen is postactief burgermedewerker van DCC (nu Ivent) Anthoni Buitelaar (61). Hij is vanuit Maassluis naar Den Haag gekomen. "Jammer dat er geen plek meer is", vindt hij. "Ik had het graag willen meemaken. Ik ben in 2009 gestopt met werken en ontvang 50 % arbeidsongeschiktheidsuitkering en een deel wachtgeld. Nou is de vraag: wat gebeurt er met mijn wachtgeld als ik 65 word? Ik hoop dat alle mensen zoals ik, die nergens van wisten op het moment dat ze stopten met werken, schadeloos gesteld worden. Ik heb echt geen mogelijkheid het AOW-gat zelf te repareren."
LTZ2 b.d. Marius Smits (60) is ook tevergeefs naar de rechtbank gekomen. Hij ziet op tegen een AOW-gat van een jaar. Vindt hij het jammer dat er geen plek meer is in de rechtszaal? "Ja, maar ik ben eigenlijk wel blij met deze grote opkomst." Heeft hij al een idee hoe hij zijn AOW-gat gaat dichten? "Mijn spaargeld is al opgesoupeerd door de lastenverzwaringen van de laatste jaren. Ik heb zelfs geen geld meer om mezelf in de grond te stoppen. Dat is ook al op. Ik hoop voor alle gedupeerden dat het AOW-gat, linksom of rechtsom, 100 % gedicht wordt."
Buitelaar en Smits zijn niet de enigen. Namens meer dan 80.000 Nederlanders voeren de bonden een civiele rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden. Onder die 80.000 Nederlanders zijn er zeker 10.000 die als militair of burger bij Defensie hebben gewerkt.
Op het moment dat onze fijne regering de AOW-leeftijd verhoogde, waren zij al met leeftijdsontslag gestuurd. En daardoor kijken zij nu in het ergste geval tegen een AOW-gat aan van anderhalf jaar. Dat betekent dat je (op dit moment) maximaal 28.500 euro zelf moet ophoesten om het gat te overbruggen. Volgens onze regering is dat 'geen probleem'. "Je hebt toch tijd genoeg voor om je voor te bereiden", zo stelt de landsadvocaat, "wie weet krijg je in de tussentijd wel een erfenis."
Het is helaas nog de vraag of de rechter uitspraak gaat doen over de inhoudelijke kant van de zaak. De discussie tijdens de zitting op 16 januari gaat vooral over de vraag of de rechter wel een oordeel mag geven over het conflict. Anders gezegd: over de vraag of de rechter ontvankelijk is.
Volgens de Staat der Nederlanden niet. Alle gedupeerden kunnen naar de bestuursrechter. Dat je dat pas kunt op het moment dat je van de SVB te horen krijgt hoeveel en per wanneer je AOW krijgt, ach, daar moet je maar mee leven.
De rechtbank gaat vrijwel zeker op 26 februari a.s. vonnis wijzen.

Getagged onder AOWgat   

3 reacties

 • Reactielink Giezen dinsdag, 04 februari 2014 17:57 Geplaatst door Giezen

  "En daardoor kijken zij nu in het ergste geval tegen een AOW-gat aan van anderhalf jaar."

  Volgens mijn berekeningen kijk ik tegen een AOW gat van 2 jaar aan en misschien nog wel meer omdat vanaf 2022 gekeken wordt naar de levensverwachting. Dus die 28500 euro wordt nog wel wat meer.

  Rapporteren
 • Reactielink Hofman zaterdag, 18 januari 2014 13:09 Geplaatst door Hofman

  Het viel me tijdens de zitting in de zaak over het AOW-gat op dat de rechter een vraag stelde over het ondertekenen van het sociaal akkoord door het FNV. In hoeverre zijn alle partijen op de dagvaarding aan dat akkoord gebonden?
  Door ondertekening van het sociaal akkoord zijn de sociale partners akkoord gegaan met de verhoging van de AOW-leeftijd. Dan kun je toch moeilijk aankomen met het bezwaar dat de uitvoering ervan 80.000 mensen (waarvan 10.000 militairen) schaadt? Dan had je niet moeten tekenen.

  Rapporteren
 • Reactielink Hans Poorthuis donderdag, 16 januari 2014 16:53 Geplaatst door Hans Poorthuis

  die landsadvocaat geeft zo zichzelf wel een brevet van onvermogen mag ik hopen met zijn 'misschien kun je je wel voorbereiden door een erfenis te vangen'. Afwachten wat er op 26 februari als vonnis wordt gewezen. Misschien wordt het dan zo langzaam aan eens tijd - de hoogste tijd - om actie - ECHTE actie - te gaan voeren. Kijk naar Groningen, hoe lang zijn ze daar niet aan het lijntje gehouden en sinds ze deze week opstandig werden worden er in Den Haag ineens plannen gemaakt? Het wordt tijd dat Den Haag ook in deze kwestie LEERT LUISTEREN

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord