• Belastingservice VBM

AOW-gat: zoek het zelf maar uit

woensdag, 26 februari 2014 12:27
AOW-gat: zoek het zelf maar uit

De VBM en andere organisaties die de burgerlijke rechter gevraagd hebben om een uitspraak te doen over de rechtmatigheid van het AOW-gat, zijn weer terug bij af. De rechtbank in Den Haag verklaart het beroep niet ontvankelijk, doet dus geen inhoudelijke uitspraak.


Volgens de rechtbank kun je via de burgerlijke rechter de Staat der Nederlanden niet dwingen om voor bepaalde groepen, zoals militairen en anderen met leeftijdsontslag, de verhoging van de AOW-wet buiten werking te stellen.
Ook niet als een overbruggingsregeling voor een groot deel van deze groep te weinig soelaas biedt.
Volgens de rechter kent de vertegenwoordigde groep een te grote verscheidenheid.
Er zijn mensen bij die nu al één of twee maanden later AOW-gaan ontvangen, maar er zijn ook mensen voor wie het nog jaren duurt totdat ze recht krijgen op een AOW-uitkering.
Door de bundeling van al deze groepen, staat voor de bonden de weg naar de burgerlijke rechter nog niet open. Je kunt wel, aldus de rechter, individueel bezwaar aantekenen bij de bestuursrechter tegen het AOW-besluit dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verstrekt.
Maar dat besluit krijg je pas vlak voordat je recht krijgt op de uitkering. Kun je dan eerder bezwaar maken? Ja, dat kan, vindt de burgerlijke rechter. Je kunt bij de SVB een pensioenoverzicht aanvragen. Daarop vermeldt de SVB op welke datum je (waarschijnlijk) AOW-krijgt.
Maar ook in dat geval moet je naar de bestuursrechter, want 'het belang van een goede taakverdeling tussen de bestuursrechter en de burgerlijke rechter en het voorkomen van tegenstrijdige beslissingen, weegt zwaarder dan het belang van toekomstige AOW-gerechtigden om op korte termijn duidelijkheid te krijgen over hun rechtspositie'.
Volgens de rechtbank in Den Haag hebben ook de bonden zelf geen enkel zwaarwegend belang bij een uitspraak van de burgerlijke rechter.
De verhoging van de AOW-leeftijd is weliswaar een ingreep in bestaande cao's en sociale plannen, maar daarmee zijn de bonden niet geschaad in een concreet belang. Het nadeel dat hun leden ondervinden is een 'afgeleid belang', geen concreet eigen belang.
De rechtbank is ook niet onder de indruk van de andere argumenten waarmee de bonden hun belang kracht bij zetten. Onderhandelen is nu eenmaal een 'kerntaak' van een bond. En dat hun onderhandelingspositie is aangetast noemt de rechtbank 'te weinig concreet omschreven om daaruit het bestaan van een voldoende specifiek eigen belang af te leiden dat de toegang tot de burgerlijke rechter rechtvaardigt'.
De VBM en de andere bonden bij Defensie die eisers waren bij deze zaak, zullen na bestudering van de volledige uitspraak in week 10 (vanaf maandag 3 maart) een reactie bekend maken. Dan zullen ze laten weten of en zo ja, hoe ze verder gaan in deze zaak.

Het volledige oordeel van de rechtbank is HIER te vinden.

 

Getagged onder AOWgat   

4 reacties

 • Reactielink PCG.Schut donderdag, 27 februari 2014 15:02 Geplaatst door PCG.Schut

  Ik vraag me af nu er zoveel te doen is over het AOW gat , waarom het ABP niet gewoon op je 65jaar uitkeert zoals overeengekomen en door het ABP bevestigd in de brief die ik kreeg op mijn 53 verjaardag waarna ik met FLO ging.
  Dan zijn de financiële problemen al een stuk minder voor gedupeerden.

  Antwoord: je mist dan toch de AOW-pensioenuitkering (minimaal bijna € 800 per maand). Het ABP-pensioen kent immers een franchise.

  Rapporteren
 • Reactielink Hofman donderdag, 27 februari 2014 11:48 Geplaatst door Hofman

  Dat de rechter deze zaak niet ontvankelijk zou verklaren was van het begin af aan duidelijk. Een rechtzaak aanspannen bij de civiele rechter door 19 verschillende partijen was een mission impossible. Wat wel interessant is dat de rechter feitelijk zegt dat de vakbonden hun werk niet hebben gedaan. Dat is voor de FNV glashelder. Zij hebben immers het sociaal akkoord ondertekend en willen dat nu met een rechtzaak aanvechten. De VBM zegt zich niet gebonden te achten aan het sociaal akkoord omdat de VBM geen partij was in het georganiseerd overleg die het sociaal akkoord hebben ondertekend. Ik ben dus heel benieuwd wat de reactie zal zijn van de VBM. Dat de handen uit de mouwen moeten worden gestoken is duidelijk.

  Rapporteren
 • Reactielink C. Minneboo woensdag, 26 februari 2014 19:45 Geplaatst door C. Minneboo

  Ik vraag me af of de advocaten van de bonden dit niet te licht hebben opgevat en geen goede research hebben gedaan.Wanneer ik dit verslag lees bekruipt mij het gevoel dat je dit van te voren wel kon verwachten.Er zal een duidelijke en goed onderbouwde reden moeten komen wil dit gaan slagen.

  Rapporteren
 • Reactielink C. Minneboo woensdag, 26 februari 2014 19:05 Geplaatst door C. Minneboo

  Ik vraag me af of de advocaten van de bonden dit niet te licht hebben opgevat en geen goede research hebben gedaan.Wanneer ik dit verslag lees bekruipt mij het gevoel dat je dit van te voren wel kon verwachten.Er zal een duidelijke en goed onderbouwde reden moeten komen wil dit gaan slagen.

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden