• Belastingservice VBM

Klijnsma nog niet klaar met overbruggingsregeling

vrijdag, 15 februari 2013 12:28

"Dit is een betere regeling dan de voorschotregeling. Je hoeft de uitkering niet terug te betalen." Met deze woorden verdedigt staatssecretaris Klijnsma haar voorstel om een kleine groep FLO'ers, UKW'ers en anderen met een leeftijdsontslaguitkering compensatie te bieden voor het AOW-gat.

Op 14 februari slingeren met name SP, PVV en 50+ haar in de Tweede Kamer felle verwijten naar het hoofd. Maar de vragen die de staatssecretaris van Sociale Zaken echt in verlegenheid brengen komen van het CDA.
Algemeen kritioekpunt is de beperkte duur van de overbruggingsregeling. Belanghebbenden kunnen er slechts tot in 2018 voor in aanmerking komen. Dat betekent dat mensen met een AOW-gat langer dan 12 maanden sowieso op zichzelf zijn aangewezen.
Ook is er kritiek op de vormgeving van de regeling. Waarom – zo vraagt het CDA samen met de SP – krijgen we geen wetsvoorstel? Dan kunnen we als Kamer de overbruggingsregeling voor het AOW-gat beter beoordelen. Klijnsma stelt dat ze de regeling snel wil invoeren. Dat antwoord verbaast het CDA omdat de regering in de 24 uur daarvoor een compleet nieuw wetsvoorstel voor herstel van de woningmarkt door het parlement heeft gejaagd. Maar Klijnsma houdt vast aan haar voornemen om er een ministeriële regeling van te maken.
Klijnsma moet gaandeweg het debat erkennen dat ze nog niet klaar is met die regeling omdat ze over een aantal punten moet nadenken. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk wat er moet gebeuren met iemand die aan de inkomenseis (150% van het wettelijke minimumloon) voldoet maar bij ingang van de te overbruggen periode te veel spaargeld heeft. Stel nu dat zo iemand 9 maanden moet overbruggen en er is iets meer dan 21.000 euro spaargeld. Na 1 of 2 maanden zakt hij onder de die vermogensgrens. Komt hij/zij dan de laatste 7 maanden (of zo veel eerder als volgens de toets mogelijk is) wel in aanmerking voor de uitkering?
Ook wil Klijnsma nadenken over het voorstel om een hogere inkomensgrens te hanteren voor mensen die meer dan een maand moeten zien te overbruggen. De vraag is of daar geld voor is. In het regeerakkoord staat dat er 185 miljoen beschikbaar is voor de overbruggingsregeling, maar in de contourenbrief noemt Klijnsma een bedrag van 156 miljoen. De rest gaat blijkbaar op aan de uitvoeringsorganisatie.

Getagged onder AOWgat    OBR   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden