Print deze pagina

Centrale Raad van Beroep schaadt vertrouwen

donderdag, 30 juni 2016 15:39
Centrale Raad van Beroep schaadt vertrouwen

Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in de zaken die zijn aangespannen door verschillende organisaties namens gedupeerden met een AOW-gat, valt voorlopig niet te verwachten. Dit blijkt uit contacten van de VBM met betrokkenen binnen de Centrale Raad. De Raad geeft hiermee een slecht voorbeeld!


Een en ander stemt de VBM niet tot gerustheid. Met name omdat de Centrale Raad van Beroep geen enkele duidelijkheid geeft over de termijn waarbinnen wel een uitspraak te verwachten is. Wettelijk is elke bestuursrechter in Nederland verplicht om binnen 6 weken na de openbare behandeling van de zaak uitspraak te doen. Die termijn kan éénmaal met 6 weken verlengd worden. Begin mei was die 12-wekentermijn (6+6) voorbij.
Door uitspraken ook in andere soortgelijke zaken telkens voor onbepaalde tijd uit te stellen tast de Centrale Raad van Beroep het vertrouwen in de rechtsstaat aan. 
Dankzij een door de VBM gevraagde uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is duidelijk dat het stopzetten van een uitkering op 65-jarige leeftijd onwettig is (want: leeftijdsdiscriminatie en dus niet toegestaan). Tot nu toe hebben alle (lagere) rechters dat oordeel onderschreven.
Voordat het College voor de Rechten van de Mens die uitspraak deed, waren er ook rechtszaken aangespannen door gedupeerden met een AOW-gat die bij de rechter een beroep doen op onder meer het ontnemen van een eigendomsrecht. In een aantal van die zaken liep de beslistermijn op 1 juli af, maar de Centrale Raad van Beroep heeft die uitspraak voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ook daar laat de Raad de wettelijke beslistermijnen verlopen.
Bij de behandeling van de zaken die zijn aangespannen door voormalige Defensiemedewerkers met een wachtgeld-uitkering had de Centrale Raad laten weten een koppeling te zullen leggen met die zaken.
Kortom: er is geen enkele duidelijkheid over de termijn waarbinnen de Centrale Raad van Beroep uitspraak gaat doen. De VBM blijft er dan ook bij dat de Raad geen goed voorbeeld geeft. Dit schaadt het vertrouwen in de rechtsstaat.
Getagged onder AOW    AOWgat    wachtgeld   

1 Reactie

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord