• Belastingservice VBM

Politiek maakt geen einde aan AOW-gat

vrijdag, 18 november 2016 12:45
Politiek maakt geen einde aan AOW-gat

Update 22 november: geen steun voor verlengen uitkeringen! Fred Teeven leek vooraf nog wel zin te hebben om de zaak zwaar aan te zetten. Hij liet uit eigen beweging de Telegraaf weten dat volgens hem de regering de militairen in de kou liet staan. Het voorlopige resultaat: minister Hennis van Defensie krijgt er waarschijnlijk 8 miljoen euro bij om de compensatieregeling te verbeteren.


Of die 8 miljoen er bij komen, moet op 8 december duidelijk worden als de Tweede Kamer gaat stemmen over het zogeheten ‘amendement Harbers/Nijboer’. Mark Harbers is van de VVD en Henk Nijboer van de PvdA. Daarmee lijkt het amendement verzekerd van een meerderheid in de Tweede Kamer. Wat Fred Teeven (VVD) betreft zal Defensie dat geld alleen gebruiken voor een betere compensatie voor militairen, zo verklaarde hij op 16 november uitdrukkelijk in de Tweede Kamer.
Via een amendement kan de Tweede Kamer een wijziging aanbrengen in de begroting van een departement. In dit geval gaat het om het verschuiven van geld naar Defensie dat niet gebruikt wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Defensie moet die 8 miljoen gebruiken om de zogeheten RVU-heffing – de boete vanwege het leeftijdsontslag – mee te betalen.
Er komt daardoor 8 miljoen euro vrij voor Defensie en minister Hennis kan dat gebruiken om de compensatieregeling op te plussen. Dat houdt in dat militairen en burgers met een AOW-gat elke maand een uitkering kunnen ontvangen die netto gelijk is aan het voor hen geldende AOW-bedrag. Volgens Defensie kost het verbeteren van de compensatieregeling ruim 7 miljoen euro (30 in plaats van 23 miljoen per jaar tot 2035).
De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk op 22 november stemmen over de moties die zijn ingediend tijdens de behandeling van de defensiebegroting 2017. Een motie heeft wat minder betekenis dan een amendement. Tweede Kamerleden geven hiermee aan dat ze een onderwerp belangrijk vinden. Het is de bedoeling dat de regering naar aanleiding van een motie in beweging komt en wat gaat doen aan een probleem.
Raymond Knops van het CDA en Jasper van Dijk van de SP hebben een motie ingediend waarin zij de regering oproepen om het AOW-gat ‘volledig te compenseren’. Jasper van Dijk van de SP heeft een motie ingediend waarin hij de regering oproept om de UGM- en wachtgelduitkeringen te verlengen totdat de uitkeringsgerechtigde de AOW-leeftijd bereikt.
De VBM blijft vasthouden aan het oorspronkelijke standpunt: Defensie doet aan leeftijdsdiscriminatie en moet daaraan een eind maken door de uitkeringen door te laten lopen tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd. Die oplossing kost Defensie 100 miljoen per jaar. Dat kun je financieren door de RVU-heffing (de boete) af te schaffen.
De VBM gaat dan ook door met de rechtszaken.

Update 22 november:
Doortrekken uitkeringen? Nou ehh ... nee
De VBM en de andere bonden van defensiepersoneel willen dat minister Hennis de UGM- en wachtgelduitkeringen pas stopt als de uitkeringsgerechtigde de AOW-leeftijd bereikt. Volgens de minister heeft ze daarvoor geen geld. De politiek zet haar en de regering ook niet onder druk om dat geld ergens vrij te maken.
Dat mag de conclusie zijn na wekenlang ‘horen’ en debatteren over het AOW-gat voor defensiepersoneel in de Tweede Kamer. Op 8 december maakt de Kamer wellicht wel geld vrij voor een ‘opgepluste’ compensatieregeling. ‘Opgeplust’ = het bedrag van de vervangende AOW-uitkering is netto gelijk aan het voor de uitkeringsgerechtigde geldende AOW-bedrag; dat is nu nog bruto-gelijk en netto dus lager.
In een motie heeft SP kamerlid Jasper van Dijk de regering opgeroepen om “zich in te spannen om het AOW-gat te dichten door de Ugm- en wachtgelduitkeringen door te trekken tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd”.
Die motie is op 22 november helaas verworpen door een meerderheid van de Tweede Kamer. De stemverhoudingen zijn nog niet gepubliceerd. VVD en PvdA steunden de motie niet.
Getagged onder AOWgat    UGM    wachtgeld   

1 Reactie

  • Reactielink A. Nota-Kruize zaterdag, 19 november 2016 12:55 Geplaatst door A. Nota-Kruize

    Ik hoop wel dat er ook gekeken wordt of alles goed geregeld is voor de nabestaanden van de ex-militairen. Ik kreeg afgelopen week bericht van het ABP, na mijn 65e vervalt de aanvulling ANW en mag ik leven van € 800 per maand, nog niet genoeg voor mijn vaste lasten.

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden