• Belastingservice VBM

AOW-gat: minister biedt 90 procent, VBM wil 100 procent

dinsdag, 24 januari 2017 11:45
AOW-gat: minister biedt 90 procent, VBM wil 100 procent

Updates 25 en 26 januari 2017! Op vrijdag 20 januari 2017 heeft minister Hennis van Defensie de Tweede Kamer laten weten dat Defensie militairen en burgers met een AOW-gat een betere compensatie gaat aanbieden. In de media wordt gesteld dat dit een ‘volledige’ compensatie is. Dat is niet juist.

De brief van 20 januari 2017 is een vervolg op de brief van 6 december 2016, waarin de minister de verbeterde compensatieregeling beschreef. Met die regeling stond vast dat gedupeerden in ieder geval een basisuitkering vanaf hun 65e gingen ontvangen die netto gelijk zou zijn aan het AOW-bedrag waarop zij recht zouden hebben als er geen AOW-gat zou zijn.

Met ingang van 20 januari 2017 staat dus vast dat Defensie niet alleen een netto AOW-bedrag betaalt, maar daarbovenop ook een ‘aanvullende compensatie’. Dat betekent volgens de minister dat “het netto-inkomen gedurende de periode van het AOW-gat in ieder geval nooit minder dan 90 procent bedraagt van het netto-inkomen dat bij 65 zou zijn uitgekeerd als de AOW- en pensioenleeftijd nog steeds 65 jaar zouden zijn geweest.”

Met deze aanvulling (de introductie van het 90% criterium) op de eerdere verbetering (de bruto-bruto koppeling van de AOW wordt vervangen door een netto-netto koppeling) zet de minister opnieuw een stap om het AOW-gat op te lossen, maar slaagt daarin niet. 90% is immers geen 100%.

De VBM is en blijft van mening dat militairen en burgers met een AOW-gat niet de dupe mogen worden van algemene wetgeving die geen rekening houdt met de bijzondere positie van het defensiepersoneel. Daarom blijft de VBM degenen juridisch ondersteunen die bezwaar willen maken tegen het ‘aanbod’ van de minister.

- De minister schrijft in de brief van 20 januari 2017 dat Defensie met ingang van januari 2017 de 90-procent tegemoetkoming gaat uitkeren.
- De tegemoetkoming wordt met terugwerkende kracht uitbetaald. De nabetaling – indien van toepassing – volgt ‘zo spoedig mogelijk’.
- Wie vragen heeft over het aanbod van de minister kan terecht bij een helpdesk van het ABP. Het telefoonnummer daarvan is 045 5798066, het e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Update 25 januari 2017: Volgens de helpdesk van het ABP geldt bovenstaande regeling tot 1 oktober 2019! Maar op dat moment gaan veel militairen en burgers nog te maken krijgen met een AOW-gat. De VBM heeft opheldering gevraagd.

Update 26 januari 2017: de melding dat de regeling zou gelden tot 1 oktober 2019, berust op een misverstand bij het ABP.
Kijk voor meer informatie naar DIT BERICHT.

Getagged onder AOWgat    UGM    wachtgeld   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden