• Belastingservice VBM

AOW-gat: meer duidelijkheid komt

donderdag, 26 januari 2017 12:03
AOW-gat: meer duidelijkheid komt

Minister Hennis heeft meer duidelijkheid gegeven over de brief van 20 januari waarin zij een verbeterde compensatieregeling van het AOW-gat belooft. Deze brief heeft veel vragen opgeroepen. In de Tweede Kamer gaf de minister op 26 januari aan dat eerst de 'netto-AOW' wordt uitbetaald. Daarna komt de uitwerking van het 90-procent vangnet.

 

Afgelopen vrijdag (20 januari) heeft de minister van Defensie de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over het feit dat AOW-gat voorziening opgetopt zou worden tot een zodanig niveau dat “het netto-inkomen gedurende de periode van het AOW-gat in ieder geval nooit minder dan 90 procent bedraagt van het netto-inkomen dat bij 65 zou zijn uitgekeerd als de AOW- en pensioenleeftijd nog steeds 65 jaar zouden zijn geweest.” 

De brief sloot af met de mededeling dat gewezen defensiemedewerkers die meer informatie willen hebben contact kunnen opnemen met het ABP. Dat heeft het ABP geweten.
De afgelopen dagen hebben zich talloze zwaar teleurgestelde leden tot de VBM gewend met de mededeling dat zij bij het ABP informatie hadden gevraagd, maar die niet konden krijgen of informatie kregen die zij niet herkenden. Een voorbeeld van dat laatste is de mededeling dat de aanvullende regeling in tijd beperkt zou zijn, nl. tot oktober 2019. Een voorbeeld van dat eerste is de mededeling: wij kunnen uw vraag niet beantwoorden, daarvoor moet u bij het ministerie zijn. Mensen worden dus van het kasje naar de muur gestuurd.

Ten aanzien van het eerste punt. Inmiddels is duidelijk dat de boodschap dat de regeling zou gelden tot oktober 2019 onjuist is. Er is sprake van een misverstand, ontstaan doordat de looptijd van een ander contract gebruikt is als eindigheid van de AOW-gat voorziening.

Ten aanzien van het tweede punt. De VBM heeft de overtuiging dat het ABP ( – misschien wel overvallen door de hoeveelheid reacties – toch) zijn best doet om mensen naar eer en geweten en beste vermogen te woord te staan, maar dat er iets gruwelijks mis is gegaan in de afstemming met het ministerie. Die moet op orde gebracht worden. Wij kunnen ons heel goed voorstellen en dat blijkt ook al door het aantal reacties tot op heden, dat velen met vragen zitten. Met name de vraag: wat betekent dat voor mij?, is legitiem en begrijpelijk.

Om iedereen de mogelijkheid te geven zich op een goede, inhoudelijke reactie te kunnen voorbereiden, zouden wij willen oproepen tot enig geduld. Bel niet vandaag over iets dat over een maand of een jaar actueel is, tenzij daar een goede reden voor is. Bel volgende week of nog een week later.

Op 26 januari heeft de minister in de Tweede Kamer gezegd dat de brief van 20 januari duidelijk maakt dat alle medewerkers met een AOW-gat een uitkering zullen ontvangen die gelijk is aan het netto-AOW bedrag waarop zij recht zouden hebben als AOW-uitkeringsgerechtigde. Die regeling gaat het ABP vanaf januari 2017 uitvoeren.
Daarnaast heeft Defensie uit berekeningen afgeleid dat er, ook bij het uitkeren van een netto AOW-bedrag, er uitkeringsgerechtigden onder 90% van hun netto-inkomen zouden zakken. Voor die gevallen maakt Defensie een vangnet. Dat plan is nog niet uitgewerkt. Het ABP kan daarover dus ook nog geen informatie geven.
Getagged onder AOWgat    UGM    wachtgeld   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden