• Teken die petitie!

1 juni uitspraak voor militairen met AOW-gat

vrijdag, 21 april 2017 15:03
1 juni uitspraak voor militairen met AOW-gat

Op 20 april hebben drie rechters van de Centrale Raad van Beroep zich in een openbare zitting gebogen over de rechtszaken die militairen hebben aangespannen vanwege het beëindigen van de UGM- en (militaire) wachtgelduitkeringen wanneer men de leeftijd van 65 jaar bereikt. De uitspraak wordt verwacht op 1 juni a.s.


Het ging op 20 april om de behandeling van beroepsschriften tegen besluiten van Defensie, door Defensie genomen na uitspraken van ambtenarenrechters. De rechters hebben Defensie de verplichting opgelegd om een nieuw besluit te nemen over de hoogte van de uitkering.
De grote vraag op dit moment is dus: hoe hoog moet de uitkering zijn totdat de benadeelde militairen de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken?
Vandaar dat de landsadvocaat (de vertegenwoordiger van de minister van Defensie) kort (een half uur) voor de zitting op 20 april met nieuwe rekenvoorbeelden kwam. Het ministerie van Defensie doet met die berekeningen een (mislukte) poging om te laten zien dat het allemaal wel meevalt. De inkomensachteruitgang is immers ‘slechts’ 10 procent.
De vertegenwoordigers van de bonden (in dit geval die van AFMP, GOV en VBM) stellen daar bij monde van VBM-juriste Hanneke Nummerdor tegenover dat gedupeerde militairen nog altijd honderden euro’s per maand minder inkomsten hebben gedurende hun ‘AOW-gat’. En dat er ook militairen zijn die met de regeling die Defensie biedt nog altijd onder het bestaansminimum zakken.

De landsadvocaat deed namens Defensie ook nog een halfslachtige poging om verwarring te zaaien over de betrokkenheid van de bonden bij de totstandkoming van de ‘oplossing’ die Defensie op 20 januari en 1 februari 2017 heeft aangeboden. Maar voor de bonden is die regeling volstrekt onvoldoende. Ook is er geen enkele sprake van betrokkenheid van de bonden bij de totstandkoming van die regeling. De landsadvocaat probeert op die manier namens de minister van Defensie verdeeldheid te zaaien tussen actief-dienende en postactief defensiepersoneel (en daarnaast tussen burger- en militair personeel). Ook dat punt konden de vertegenwoordigers van de bonden ontzenuwen door te wijzen op de manier waarop zij sinds 2012 (!) in het overleg met Defensie stelling hebben genomen en argumenten hebben aangedragen.

Na een slotwoord van Loek van den Heuvel, door de aanwezigen beloond met een applaus, heeft VBM-jurist Wil Louwerse de belangstellenden buiten de rechtszaal op de hoogte gebracht van de gang van zaken binnen. Ook dit keer was de rechtszaal te klein om alle belangstellenden te herbergen.

Naar verwachting zal de Centrale Raad van Beroep op 1 juni uitspraak doen.
Getagged onder AOWgat    UGM   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden