• Belastingservice VBM

Halfwezen uitkering komt te vervallen

woensdag, 05 juni 2013 02:00
Halfwezen uitkering komt te vervallen

Per 1 juli wijzigt de Algemene Nabestaandenwet (ANW). Heeft dit gevolgen voor de ANW-compensatie van het ABP? Ja, maar bonden en werkgevers willen een nieuw reglement, zodat er geen positieve, maar vooral geen negatieve effecten ontstaan.

Op 1 juli aanstaande treedt een wetwijziging in werking die gevolgen heeft voor lopende en nieuwe uitkeringen krachtens de Algemene Nabestaandenwet. De halfwezen uitkering komt op dat moment als zelfstandige uitkering te vervallen. Voortaan maakt deze uitkering deel uit van de nabestaandenuitkering.
Als gevolg daarvan zal het niveau van de ANW-uitkering voor een nabestaande met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar worden verhoogd van 70 % van het minimumloon naar 90 % van het minimumloon.
Halfwezen uitkeringen die voor 1 april 2013 zijn toegekend komen overigens (pas) per 1 oktober aanstaande te vervallen.
Het pensioenreglement van het ABP voorziet in een ANW-compensatie. Deze ANW-compensatie vangt de financiële gevolgen deels op van nabestaanden die geen of een verminderd recht op een ANW-uitkering hebben.
Als het ABP niets zou doen per 1 juli, dan zou dat voor deelnemers aan de ABP-regeling – via een ingewikkelde formule – leiden tot een lagere ANW-compensatie als de deelnemer een verminderd recht op ANW heeft en zijn neveninkomsten lager zijn dan de maximale ANW-uitkering. Het tegenovergestelde – een verhoging – kan zich ook voordoen.
Zijn deze negatieve of positieve effecten wenselijk?
Of moet je het ABP-reglement aanpassen?
In de Pensioenkamer hebben bonden en werkgevers in goed overleg geconcludeerd dat een verandering in het wettelijk kader (de ANW) niet zou moeten leiden tot inkomenseffecten in de sfeer van de ANW-compensatie.
Een technische werkgroep probeert deze principe-uitspraak te vertalen naar nieuwe teksten voor het ABP-reglement. De VBM hoopt dat het zal lukken om een tekst te vinden die positieve of negatieve effecten in alle opzichten voorkomt. Maar dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Getagged onder halfwezen    ANW   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden