• Belastingservice VBM
  • image

Spoed bij afwikkeling pensioenschade beheerders landmacht!

vrijdag, 29 november 2013 08:27
Spoed bij afwikkeling pensioenschade beheerders landmacht!

Abvakabo FNV en VBM dringen bij Defensie aan op spoed bij de afhandeling van een kwestie die al zo'n 20 jaar speelt. Het gaat om de afwikkeling van pensioenschade van beheerders bij de landmacht. Een deel van deze groep wacht nog op correctie van hun pensioenen.


Eind vorig jaar (2012) hebben wij het goede nieuws gemeld dat tientallen beheerders van de Koninklijke Landmacht, die met onze steun jarenlang hadden gevochten voor hun gelijk, alsnog zouden worden gecompenseerd voor de opgelopen pensioenschade.

Waar draait het om?

In de jaren negentig van de vorige eeuw vraagt aan groot aantal beheerders van de landmacht om een andere indeling van hun functie. Zij zijn van mening dat de indeling in schaal 4 niet correspondeert met de zwaarte van hun werkzaamheden. Daar denkt Defensie anders over. Dat is de start van een lang traject van procederen.

Na de eeuwwisseling komt er het eerste bemoedigende nieuws. De rechter oordeelt dat de betrokken groep het gelijk aan haar kant heeft. Defensie komt dan met een opmerkelijke oplossing: met terugwerkende kracht bevorderen we de beheerders 'op persoonlijke titel' naar schaal 5.

Defensie voert dit besluit ook uit. De beheerders ontvangen met terugwerkende kracht het verschil in bezoldiging tussen schaal 4 en 5.

Is hen daarmee volledig recht gedaan? Nee, niet helemaal. De beheerders vinden deze tegemoetkoming te beperkt. Zij wijzen er op dat er over te weinig pensioen is opgebouwd het in het verleden ontvangen salaris. Zij hebben dus pensioenschade en willen dat Defensie die compenseert.
Opnieuw volgden procedures. Uiteindelijk geeft Defensie vorig jaar alsnog aan dat er compensatie komt voor de geleden pensioenschade.

We zijn een jaar verder. Tijd voor een update.

Defensie en het ABP brengen de doelgroep in kaart en bepalen het mogelijk geleden nadeel. Geen eenvoudige zaak, omdat het gaat om een periode van zo'n 20 jaar. In die tijd is het nodige gebeurd. Zowel met de doelgroep, het salaris als met de pensioenregeling. In de loop van de tijd zijn een heleboel beheerders alsnog effectief op een schaal 5 functie terecht gekomen. Sommigen zijn in de loop der tijd vertrokken met FPU, met wachtgeld of pensioen. De pensioenregeling is veranderd van een eindloonregeling naar een middelloonregeling. Natuurlijk zijn ook de salarissen in de loop der tijd door cao-afspraken en toekenning van periodieken gestegen.

De gezamenlijke inspanning van het afgelopen jaar zorgt er voor dat alle nog in actieve dienst zijnde en benadeelde beheerders hun compensatie hebben ontvangen.

Resteert de groep medewerkers die al weg is bij Defensie. Deze groep medewerkers wacht nog op de toegezegde pensioencorrectie. Tijd voor een goed gesprek met Defensie!

We begrijpen heel goed dat handmatige berekeningen over zo'n lange periode tijd kosten. En ook begrijpen wij dat het opvragen van archiefdossiers – met het verlaten van de dienst zijn de personeelsdossiers immers afgestort – een extra vertragende factor is.

Maar toch vinden wij dat Defensie extra gas moet geven om ook deze laatste groep ex-medewerkers zo snel mogelijk tegemoet te komen. Dat is dan ook onze boodschap.

Die boodschap komt aan. Defensie versnelt de inspanningen. Wij hopen dan ook binnenkort het goede nieuws te horen dat een lang slepende problematiek eindelijk opgelost is.

Foto: Louis Schipper (VBM) praat begin 2013 personeel van het munitiemagazijn in Veenhuizen bij.

Getagged onder landmacht    beheerders    pensioenschade    beheerder   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden