• Belastingservice VBM
  • image

Lage opkomst, grote steun voor vakbondsleden

vrijdag, 11 april 2014 16:58
Lage opkomst, grote steun voor vakbondsleden

Bij de verkiezingen voor het 'Verantwoordingsorgaan nieuwe stijl' van het ABP behalen de bonden een duidelijke meerderheid (73%) onder de actieve deelnemers. De Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht mag er trots op zijn dat ze de overige 27% heeft verkregen.


Bij de gepensioneerden is het beeld nagenoeg gelijk voor de onafhankelijken. Zij behalen 2 van de 13 zetels. Daarnaast valt 1 zetel toe aan ouderenbond ANBO, die bij deze verkiezingen samenwerkt met de FNV-bonden. Bovendien krijgt ouderenbond Unie KBO 1 zetel binnen een groep van met name (voormalige) CNV-bonden.
Voor het Ambtenarencentrum (AC), de koepel waarbij de VBM is aangesloten, is de uitslag van de verkiezingen weinig rooskleurig. Bij de actieve deelnemers kan alleen Peter van der Spoel (ANPV) plaats nemen in het Verantwoordingsorgaan. Van de kandidaten bij de gepensioneerden haalt niemand voldoende stemmen voor een zetel. Omdat bij de gepensioneerde deelnemers het AC samenwerkt met de CMHF, vallen alle stemmen op de AC-gepensioneerden toe aan de CMHF, die daarmee 3 van de 13 zetels voor gepensioneerden gaat bezetten.
Vanaf 1 juli 2014 gaan in totaal 48 vertegenwoordigers in het Verantwoordingsorgaan het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren bij de beleidsvorming en beoordelen zij jaarlijks het bestuur. Ook dragen zij kandidaten voor de Raad van Toezicht voor. Van die 48 zetels zijn er 32 voor gekozen vertegenwoordigers van deelnemers en gepensioneerden. Werkgevers benoemen de overige 16.
De opkomst bij de verkiezingen is laag.
Van de actieve deelnemers stemt 2,84%. Dat zijn in ruim 31.000 stemgerechtigden uit een groep van meer dan 1,1 miljoen deelnemers.
Bij de gepensioneerden stemt 7,15%. Dan zijn iets meer dan 53.000 uitgebrachte stemmen in een groep van ruim 742.000 stemgerechtigden.
AC-voorzitter Jean Debie ziet in deze cijfers vooral een aansporing om de aandacht voor het pensioen te blijven promoten. Want het pensioen is nu eenmaal de belangrijkste arbeidsvoorwaarde naast het salaris.
Debie tot slot: "Ik wil alle 3194 leden van bij het Ambtenarencentrum aangesloten organisaties bedanken voor hun stem op één van onze kandidaten. Dank dat u deze moeite hebt genomen en uw betrokkenheid bij dit onderwerp daadwerkelijk gestalte geeft. Ik wil ook de VBM-leden die zich kandidaat hebben gesteld hartelijk danken. Zij hebben er in ieder geval mede voor gezorgd dat het Ambtenarencentrum vertegenwoordigd is in het Verantwoordingsorgaan ABP."

Klik hier voor de volledige uitslag (verslag kiescommissie).

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden