• Belastingservice VBM
  • image

ABP-regeling per 2015: onderhandelingen echt begonnen

donderdag, 22 mei 2014 08:43
ABP-regeling per 2015: onderhandelingen echt begonnen

Op 20 mei blijkt dat het kabinet kan rekenen op steun van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de verlaging van de pensioenopbouw per 1 januari 2015. Bonden en (overheids)werkgevers onderhandelen nu over een aan te passen ABP-regeling.

Hiermee gaat het proces van versobering van pensioenopbouw naar een volgende fase. Voor ambtenaren daalt vanaf volgende jaar de opbouw met zo'n 25 %.

De jaarlijkse pensioenopbouw bij het ABP is met ingang van 1 januari 2014 al verlaagd van 2,05 naar 1,95% (middelloonregeling). Vanaf 1 januari 2015 moet de opbouw verder dalen naar zo'n 1,7 %. Bovendien is de pensioenrichtleeftijd inmiddels verschoven van 65 naar 67 jaar. Die verschuiving houdt in dat u er langer over doet om een volledig pensioen (70% van uw gemiddeld verdiende salaris) op te bouwen.

Deze versoberingen hebben weliswaar geen terugwerkende kracht (de al gerealiseerde opbouw wordt niet aangetast), maar de effecten zullen voor iedereen voelbaar zijn. Met name de jongeren zijn de dupe, althans als zij op ongeveer hetzelfde moment met pensioen willen als de huidige generatie.
Regering en parlement beperken de grenzen voor de opbouw van pensioen via ingrepen in onder andere de fiscale spelregels. Dat is een realiteit. Maar het is aan sociale partners (werkgevers en werknemers) om de ABP-regeling aan te passen binnen de nieuwe regels.

Medio mei hebben overheidswerkgevers en centrales van overheidspersoneel (bonden) duidelijk gemaakt hoe ze de ABP-regeling willen aanpassen. De voorstellen van de bonden vindt u hier. Voor de opvatting van de overheidswerkgevers klikt u hier.

De gezamenlijke vakbonden willen een toekomstbestendige ABP-regeling. Volgens de bonden moeten we alles op alles zetten om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor zien zij mogelijkheden, bijvoorbeeld door de ooit gehalveerde opbouw van het nabestaandenpensioen weer op het oude niveau te brengen. Het aldus verbeterde nabestaandenpensioen kan een werknemer dan op een later moment weer omzetten in ouderdomspensioen.

De overheidswerkgevers zitten daar duidelijk anders in. Dat blijkt uit hun brief. Zij accepteren de versoberingen als een gegeven en willen de vrijvallende gelden (een sobere regeling is goedkoper) vooral inzetten om actief-dienenden extra loon te geven (iets waarvan de bonden vinden dat ze dat sowieso al moeten doen), maar ook om de eigen kas te spekken.

Klik HIER voor een verslag van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Getagged onder FTK    Financieel Toetsingskader    Witteveenkader    pensioenpremie   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden