• Belastingservice VBM
  • image

Pensioeninformatie gebundeld zichtbaar

dinsdag, 28 juni 2011 14:37

Sinds de jaarwisseling kent Nederland het Pensioenregister. Het doel van het Pensioenregister is om het voor iedere burger mogelijk te maken om via één digitale ingang (de website http://www.mijnpensioenoverzicht.nl/) een totaaloverzicht te krijgen van alle bij pensioenfondsen en pensioenverzekeraars opgebouwde pensioenaanspraken en toekomstige rechten én van de aanspraken in het kader van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het Pensioenregister laat bovendien zien waar het pensioen is opgebouwd en waar je dus terecht kunt voor meer informatie.

Er wordt uitgegaan van de informatie over regelingen zoals die ook op het Uniform Pensioenoverzicht is terug te vinden. In het pensioenregister worden dus AOW en pensioen die u al ontvangt, niet getoond. Wat u op de website http://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ ook niet vindt, is wat u zelf voor uw oude dag hebt geregeld.

Elke Nederlander met een Burger Service Nummer en DigiD heeft toegang tot de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. Na authenticatie via DigiD, worden de gegevens opgehaald bij de SVB, pensioenfondsen en verzekeraars. Via een centrale verwijsindex worden de gegevens vervolgens binnen een bepaalde (wacht)tijd opgehaald bij pensioenfondsen, verzekeraars en SVB. De getoonde informatie kent een opzet die is gebaseerd op het uniform pensioenoverzicht (UPO). Gelijksoortige pensioengegevens worden bij elkaar opgeteld en als een geïntegreerd geheel getoond.

Woont u in het buitenland en ontvangt u geen AOW-pensioen van de SVB, dan kunt u geen DigiD aanvragen. Bij een aanvraag stuurt DigiD namelijk een persoonlijke activeringscode naar het adres waarmee u in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) of bij de SVB geregistreerd staat. Wanneer u in het buitenland woont, bent u niet opgenomen in de GBA en kunt u daarom geen DigiD aanvragen.

De overheid ontwikkelt momenteel de Registratie Niet Ingezetenen (RNI). Hierin worden personen geregistreerd die niet bij een Nederlandse gemeente zijn ingeschreven, maar die wel een relatie hebben met de Nederlandse overheid. Wanneer de RNI klaar is, wordt deze aan DigiD gekoppeld. U kunt dan ook een DigiD aanvragen als u in het buitenland woont en geen klant van de SVB bent, maar wel een relatie hebt met de Nederlandse overheid.

De kosten voor het leveren van de gegevens aan de website van de individuele pensioengegevens komen voor rekening van de individuele pensioenfondsen en verzekeraars. Voor gebruikers is het gebruik van de website gratis.

Alle pensioenuitvoerders moeten aansluiten op het Pensioenregister. Want de website van het Pensioenregister is dus geen database, maar een 'toegangspoort' naar de gegevens die de pensioenuitvoerders of hun pensioenadministrateurs zelf in beheer hebben. De programmaorganisatie helpt bij het aansluiten, maar het is de eigen verantwoordelijkheid van de pensioenuitvoerders om dat tijdig en volledig te doen.

Het Pensioenregister is niet alleen bedoeld voor actieve deelnemers. Het gaat juist óók om de gegevens van slapers.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden