• Belastingservice VBM
  • image

Wijziging pensioenopbouw bij PAS op 57 jaar vanaf 1-1-2018

dinsdag, 10 oktober 2017 07:45
Wijziging pensioenopbouw bij PAS op 57 jaar vanaf 1-1-2018

Update 12 december 2017! Start u op of na 1 januari 2018 met PAS? En bent u op dat moment jonger dan 58 jaar? Dan heeft de PAS-inhouding gevolgen voor uw pensioengevend inkomen. U bouwt namelijk geen pensioen meer op over de PAS-inhouding op uw salaris. Jaarlijks bouwt u 5 procent minder pensioen op. Dit is het gevolg van de verhoging van de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar. Het opbouwen van pensioen over de PAS-inhouding is fiscaal gezien alleen mogelijk als u binnen 10 jaar voorafgaand aan de pensioenrichtleeftijd met PAS begint.


Op 1 januari 2018 nog 57 jaar? Dan minder pensioenopbouw Laat u vanaf 1 januari 2018 uw PAS ingaan en bent u dan nog geen 58 jaar, dan bouwt u jaarlijks 5 procent minder pensioen op. Uw deeltijdfactor blijft hetzelfde. Uw pensioenpremie wordt evenredig verminderd.
Wat kunt u doen? Bent u al in 2017 of eerder begonnen met PAS, of gaat u in 2017 nog met PAS? Dan verandert er niets aan uw pensioenopbouw. Wilt u op of na 1 januari 2018 met PAS beginnen? En wilt u over uw PAS-inhouding pensioen opbouwen? Dan moet u uw PAS niet laten ingaan voordat u 58 jaar bent. 
Heeft u vragen over dit bericht? Bel de heldesk van de VBM tel 070 3155111 of gebruik de help(desk-)knop aan de rechterkant van deze pagina.

Update 12 december 2017: Let op! Deze regelgeving geldt niet alleen voor rijksambtenaren, maar ook voor ambtenaren van het ministerie van Defensie. De wijziging is een gevolg van de verhoging van de pensioenrichtleeftijd. De VBM heeft op 14 augustus 2017 een brief gestuurd naar het ministerie van Defensie ten einde meer duidelijkheid te verkrijgen over de stand van zaken voor het burger-defensiepersoneel. Defensie heeft - stand van zaken begin december 2017 - nog niet gereageerd op de brief van de VBM.

Klik HIER voor de brief van 14 augustus 2017.

Zie ook:
• PAS-regeling: https://www.p-direkt.nl/informatie-rijkspersoneel/mijn-werk/wijziging-in-werk/pas-regeling
• Pensioenberekening bij ABP: https://www.p-direkt.nl/informatie-rijkspersoneel/financien/pensioen-en-verzekeringen/pensioen/pensioenberekening-bij-abp

Veel gestelde vragen
De pensioenrichtleeftijd wordt verhoogd van 67 naar 68 jaar. Wat betekent dat?
De pensioenrichtleeftijd is een fiscale rekenleeftijd. Het wordt gebruikt voor het berekenen van de jaarlijkse maximaal toegestane fiscale pensioenopbouw. De gewone pensioenleeftijd is de AOW-leeftijd. De pensioenrichtleeftijd wordt verhoogd op 1 januari 2018. De verhoging heeft geen invloed op de pensioenopbouw vóór die datum. De pensioenaanspraken die al zijn opgebouwd, worden wel opnieuw berekend. Het pensioen is dus hoger vanaf de leeftijd van 68 jaar.

Betekent verhoging van de pensioenrichtleeftijd dat ik pas met 68 jaar met pensioen kan?
Nee, u kunt vanaf de leeftijd van 60 jaar met pensioen. Uw pensioen wordt dan wel lager.

Ik ben met PAS, of wil met PAS. Waar moet ik rekening mee houden nu de pensioenrichtleeftijd 68 jaar wordt?
U mag fiscaal gezien pensioen opbouwen over het inkomen dat u verdient. Als u binnen 10 jaar voor de nieuwe pensioenrichtleeftijd korter gaat werken, en uw inkomen lager wordt, mag u pensioen opbouwen over het inkomen dat u verdiende voor u korter ging werken. Start u op of na 1 januari 2018 met PAS, dan moet u dus op die datum al 58 jaar zijn. Anders bouwt u geen pensioen op over de PAS-inhouding. Bij fulltime werken bouwt u jaarlijks 5 procent minder pensioen op. Uw deeltijdfactor blijft hetzelfde.

Ik wil met PAS. Waar moet ik rekening mee houden nu de pensioenrichtleeftijd 68 jaar wordt?
U mag fiscaal gezien pensioen opbouwen over het inkomen dat u verdient. Als u minder dan 10 jaar voor de pensioenrichtleeftijd korter gaat werken, en uw inkomen lager wordt, mag u pensioen opbouwen over het inkomen dat u verdiende voor u korter ging werken. Start u op of na 1 januari 2018 met PAS op de leeftijd van 58 jaar dan blijft uw pensioenopbouw gelijk. Start u op 57 jaar met PAS dan bouwt u geen pensioen op over de PAS-inhouding. U bouwt dan jaarlijks 5 procent minder pensioen op.
Is uw pensioengevend inkomen meer dan 103.317 euro, dan heeft de PAS-inhouding minder of geen effect op uw pensioenopbouw.

Wat moet ik doen om toch pensioen op te bouwen over mijn PAS-inhouding?
Bent u 57 of wordt u dat nog in 2017? Start dan voor 1 januari 2018 met PAS.
Getagged onder PAS    PASregeling    pensioenopbouw   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden