• Belastingservice VBM

Defensie biedt alternatief voor vervallen Anw-compensatie

dinsdag, 24 april 2018 13:53
Defensie biedt alternatief voor vervallen Anw-compensatie

Defensie en de bonden hebben de eerste maanden van 2018 gesproken over een alternatieve voorziening voor de per 1 mei 2018 vervallen ANW-compensatie. Met succes! Militairen, burgermedewerkers en voormalig militairen met een UGM-uitkering kunnen zich via een collectieve regeling verzekeren voor een eventueel ANW-hiaat, waarbij de premie wordt ingehouden op het bruto salaris. Defensie heeft daarover afspraken gemaakt met verzekeraar Loyalis. 

Defensie heeft met Loyalis ook een afspraak gemaakt waardoor overige, voormalige defensiemedewerkers (zoals wachtgelders) en gepensioneerden zich individueel kunnen verzekeren bij Loyalis. 


Wat is Anw-compensatie?
Als een ABP-deelnemer overlijdt, dan heeft de (nog niet AOW-gerechtigde) partner mogelijk recht op een wettelijke uitkering van de overheid, de nabestaandenuitkering. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (ANW).
Als die partner geen of een gedeeltelijke ANW-uitkering krijgt, dan vult ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties aan. Dat heet ANW-compensatie. De huidige compensatie vervalt echter per 1 mei 2018. Meer informatie hierover vindt u op www.abp.nl/anw.
Overlijdt u ná 30 april 2018 dan komt uw partner dus niet meer in aanmerking voor ANW-compensatie van ABP. Deze wijziging geldt niet voor nabestaanden die momenteel ANW-compensatie ontvangen. Zij blijven hun uitkering ontvangen volgens de oude voorwaarden. Bovendien heeft het ABP een aantal uitzonderingen op de hoofdregel omschreven. Voorwaarde is wel dat u zich snel (voor 1 mei) bij het ABP meldt (zie toelichting op uitzonderingsregeling op www.abp.nl/anw)

Verzekeren of niet?
Wel of niet verzekeren van het eventuele ANW-hiaat hangt af van ieders persoonlijke wensen en omstandigheden. Misschien bent u al voldoende verzekerd en/of heeft u geen aanvullende financiële verzekering nodig. Iedereen die wel een ANW-hiaatverzekering wil afsluiten, kan dit bij Loyalis doen.

Nadere informatie
Loyalis biedt voor de defensiemedewerkers en UGM-ers een ander product aan dan voor andere doelgroepen.
Meer informatie vindt u hier.

Hoe kan ik me verzekeren?
Alle informatie over hoe u zich kunt aanmelden voor de ANW-hiaatverzekering ontvangt u zo snel mogelijk van Defensie via een e-mail. Defensie zal UGM-ers en overige voormalig defensiemedewerkers per brief informeren. 

Ook op de site van loyalis kunt u meer informatie vinden.
In dienst zijnde medewerkers en UGM-ers kunnen gebruik maken van deze link: www.loyalis.nl/anw-defensie   

Anderen (b.v. wachtgelders, BWW-ers) kunnen gebruik maken van deze link: www.loyalis.nl/nabestaanden

Wat vindt de VBM?
De VBM is tevreden over het feit dat er voor iedereen die daarbij belang heeft tijdig afspraken zijn gemaakt over een alternatief voor de vervallen ANW-compensatieregeling en dat er keuzes gemaakt kunnen worden. Het wegnemen van de onzekerheid die zich bij velen heeft gemanifesteerd, vinden wij belangrijker dan het langer door discuteren over een onsje meer of minder op onderdelen.

Getagged onder Anwcompensatie    ANW    Loyalis   

1 Reactie

  • Reactielink R. Hulshoff woensdag, 25 april 2018 13:38 Geplaatst door R. Hulshoff

    "Gepensioneerden kunnen een individuele verzekering afsluiten", betekent dit dat UGMers bij het bereiken van pensioen leeftijd niet meer collectief verzekerd kunnen zijn en een individuele verzekering moeten afsluiten tegen die tijd?
    Antwoord:
    Ja (2x): u moet een individuele verzekering afsluiten en dan gelden dezelfde voorwaarden als voor de overige individueel verzekerden. Afhankelijk van uw medische situatie kan Loyalis dan een hogere individuele premie vragen.

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden