• Belastingservice VBM

Stop Dijsselbloem en consorten!

dinsdag, 03 september 2019 08:53
Stop Dijsselbloem en consorten!

Afgelopen week stond in De Telegraaf een artikel met de kop ‘Dijsselbloem: korting op pensioen onvermijdelijk’. Toen ik het artikel las dacht ik: ‘Heb ik iets gemist tijdens mijn vakantie? Wat is er met “mijn” ABP gebeurd, dat kortingen volgens voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onvermijdelijk zijn?’

Nu roept hij dit al enige jaren maar waarop baseert hij deze uitlating? Het gaat volgens mij helemaal niet slecht met mijn ABP. Dit wordt bevestigd door de actuele financiële situatie die op ABP.nl is gepubliceerd. Daar valt te lezen dat de eerste 7 maanden van dit jaar voor het ABP fantastisch zijn verlopen: het rendement bedroeg op dat moment 13% en het vermogen van het ABP is vanaf 1 januari 2019 van 399 naar 451 miljard gegroeid. Een rendement van 52 miljard euro! Nu zegt dit bedrag op zichzelf niets, behalve natuurlijk dat 52 miljard heel veel geld is. Voor de beeldvorming is het dan ook goed om hieraan toe te voegen dat het ABP in 2018 ongeveer 11 miljard aan pensioenuitkeringen uit heeft gekeerd. Daar stond 10 miljard euro aan premie-inkomsten tegenover. Dus het ABP keerde 1 miljard meer uit aan pensioenen dan dat er aan premie binnenkwam. In dit licht bezien is 52 miljard dus óók heel veel geld.


Waar komt de dramatische kop in De Telegraaf dan vandaan? Want de actuele (dagwaarde) situatie laat heel iets anders bij het ABP zien. Dijsselbloem verwijst naar de in zijn tijd als minister van Financiën gemaakte afspraken omtrent de rekenrente waarmee pensioenfondsen decennia lang vooruit moeten rekenen. Mijn ABP moet rekenen met een fictief rendement van maar 0,7%. Dit is het tienvoudige minder dan het gemiddelde rendement dat mijn ABP de afgelopen 30 jaar heeft behaald! Door deze rekenrente (destijds door Dijsselbloem en De Nederlandse Bank vastgesteld) die maar blijft dalen vanwege het gevoerde ECB-beleid, zakt de vereiste dekkingsgraad van 104,2% steeds verder weg en zijn kortingen volgens deze systematiek onvermijdelijk. Op de ABP-site staat dat de dekkingsgraad nog maar 93,9 % is. Dit houdt in dat voor iedere euro aan verplichtingen er maar 93,9 eurocent in kas zit. De fantastische rendementen die ABP sinds jaar en dag behaalt worden dus door het gevoerde kabinetsbeleid genegeerd, omdat er alleen met een kunstmatig vastgesteld rendement - lees rekenrente - mag worden gerekend.

Ik begrijp dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst en ik ben het met Dijsselbloem en DNB (onder leiding van Klaas Knot) eens dat we ons niet rijk moeten en mogen rekenen. Maar wees dan wel bedachtzaam met een realistisch rendement en stop met het bang maken van jong en oud met de onheilstijding dat er niets in ‘de pot voor hen blijft zitten’. Ik sta niet alleen in mijn kritiek. Ook ABP bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool zei vorig jaar: ‘We zien dat de financiële situatie van ABP stap voor stap verbetert. Maar de pensioenen kunnen we de komende jaren niet verhogen met de inflatie. Ik kan dat niet meer uitleggen aan de mensen die pensioen bij ons opbouwen of ontvangen.’ Maar er verandert niets!

Het thans gevoerde beleid heeft desastreuze gevolgen voor alle deelnemers bij het ABP:

Het pensioen worden al jaren voor zowel gepensioneerden als werkenden niet geïndexeerd. Sinds 2009 heeft dit tot een geldontwaarding van 15,8% van ons pensioen geleid omdat de inflatie niet wordt gecorrigeerd;
De pensioenpremie is sinds 2016 gestegen met 6% gestegen en heeft dus negatieve gevolgen voor de koopkracht van actieve deelnemers. Als de dekkingsgraad onder de 100% blijft zal het ABP-bestuur de pensioenpremies voor 2020 wederom aanzienlijk moeten gaan verhogen. Dit heeft nagenoeg geen effect op de dekkingsgraad maar is het enige middel dat het ABP-bestuur heeft naast het afstempelen van pensioenen;
Waarom moet mijn ABP verplicht Nederlandse Staatsobligaties kopen met een negatieve rente? Is dat in het belang van de deelnemers of in belang van de minister van Financiën en De Nederlandse Bank, beide toevallig ook bedenkers en fan van de huidige pensioenspelregels?

De geloofwaardigheid van het kabinet staat op het spel. Hoe kan het dat als pensioenfondsen goede rendementen behalen, zij en hun deelnemers gestraft worden met een fictief rendement dat bij lange na niet in de buurt komen van de werkelijkheid? Het kabinet heeft dan ook een serieuze uitdaging de komende maanden. Het gevoerde pensioen(wan)beleid begint steeds meer te knellen. Het valt niet meer uit te leggen aan de deelnemers van het ABP dat pensioenen gekort moeten worden en de premies zullen moeten stijgen terwijl onze pensioenpot alleen maar ‘gevulder’ raakt. De koopkracht in 2020 zal wederom onder druk komen te staan doordat indexatie van pensioenen niet aan de orde is en de pensioenpremie voor werkende wederom omhoog gaan. Met alle gevolgen van dien voor de koopkrachtverbetering die het kabinet voorstaat. Het wordt dan ook tijd dat de politiek gaat ingrijpen om de pensioendwaling een halt toe te roepen. Want ik heb het gevoel dat de bedenkers van het huidige systeem niet over hun schaduw zullen gaan stappen om het door hun bedachte beleid aan te passen. De komende maanden worden dan ook interessant voor de (ABP) pensioendeelnemers. Het wordt erop of eronder voor onze pensioenen. Ik ga voor erop en mocht het nodig zijn dan ga ik ervan uit dat u en ik voor ons pensioen zullen opstaan en ten strijde trekken.

Tekst: Marc de Natris, voorzitter KVMO
Getagged onder dekkingsgraad    rekenrente    pensioenstelsel    pensioen   

2 reacties

 • Reactielink Han van Doornik dinsdag, 10 september 2019 07:01 Geplaatst door Han van Doornik

  Reactie op 'Dijsselbloem en consorten' door Marc de Natris.

  Met dit stuk is niets mis. Maar dit soort stukken kennen we zo langzamerhand wel. Dagbladen, Bondsbladen enz. enz. enz.
  Ik denk dat het nr. 978 is.

  Het wonderlijke in al die soortgelijke stukken is, dat de aktie zou moeten komen van óns, de gepensioneerden en de 'opbouwers'.
  Wij dienen 'op te staan voor onze pensioenen', 'we trekken ten strijde', 'te paard te paard', de actie-bereidheid moet worden verhoogd.

  Geen hond staat er kennelijk bij stil dat gepensioneerden vrijwel geen 'machtspolitiek' kunnen voeren.
  Daarvoor is benodigd: autoriteit en legitimiteit. Één van deze twee kenmerken ontberen de gepensioneerden.

  Wie kunnen deze begrippen WEL in stelling brengen? U !, (en uw collega's), de Pensioenfondsen!; de 'heel grote', 'de grote' en de 'kleintjes'.
  Maar aan dat front is het adembenemend stil, hier en daar wat gemompel, af en toe wat 'wijze'-woorden van een voorzitter en dat was
  het dan wel weer.

  Het wordt de hoogste tijd dat de pensioenfondsen ZELF het initiatief naar zich toe trekken, en eindelijk, eindelijk eens hun 'ballen' tonen.
  Eindelijk eens opkomen voor ONZE belangen. Daar hebben wij als gepensioneerden iets aan.

  Toen destijds, bij de invoering van het huidige pensioenstelsel, de 'Pensioen en Verzekeringskamer' ten grave werd gedragen
  bleef het compleet stil in pensioenfondsenland, Ze hadden 'moord en brand' moeten schreeuwen, Op TV, radio, kranten, elke dag opnieuw. Nee hoor!, ze gingen 'voorlichtingsavondjes' organiseren.
  En toen moest Draghi nog komen met zijn rente-politiek. Draghi, die bij binnenkomst bij de ECB glashard te kennen gaf geen bal van openbare financien te weten. Maar over de praktijken bij Goldman-Sachs hoefde niemand hem iets te vertellen.
  Met die erfenis worden wij, de gepensioneerden, nu al ongeveer tien jaar geconfronteerd.

  Bankpresidenten (nationale) slaan niet met hun vuisten op tafel in vergaderingen van de ECB, knikken van 'ellende' maar weer 'Ja'. Pensioenfondsen die zich van alles laten aanleunen zonder eens hun waffel open durven te trekken tegen onze
  Regering/Ministers/Ned. Bank. Ze zijn er voor ons !!, maar doen geen moer, dan alleen maar huilen met de wolven in het bos.

  Met zulke vermogens in de kluizen heb je wél macht, kun je eisen stellen.
  Obligaties kopen (verplicht) omdat wij prudent moet beleggen? Sorry!, we doen niet meer mee, we kopen wel Zweedse of Noorse.
  Dat mogen jullie niet!. Sorry, dat doen we dus WEL!
  Dat zou het begin betekenen van BELANGENBEHARTIGING voor ons, de gepensioneerden en de ópbouwers'.
  Een vakbond die voor de leden totaal niets uitvoert en alleen maar een krantje zou uitgeven, kan morgen de poort sluiten.
  Helaas kunnen wij niet meer weglopen, we zitten gevangen in de ABP-kooi met de zalvende woorden van de oppassers

  Ook U, Hr. Natris, uw stuk is goed, het klopt, het is goed dat ze geschreven worden, maar wat zou het een interessant stuk zijn
  geweest als u had beschreven hoe u met slaande trom en knallende deuren bij een pensioenfonds was binnengekomen.
  Om ze even te vertellen dat ZIJ nu eindelijk eens moeten stoppen met dat gemankeerde-pseudo-post-academische geneuzel
  en gewoon aan de slag moesten voor hun 'klanten'.

  Tot slot, iets waar niemand het over heeft, nog nooit één woord over gehoord.
  STEL, er zou een indexatie kunnen plaatsvinden. In dat geval dienen de pensioenfondsen wel éérst even langs te gaan bij het
  belastingloket. Nadat de loon/inkomsten belasting is afgedragen kan het restant pas worden uitbetaald.
  Iemand enig idee hoeveel het Rijk maand na maand na maand bij elkaar gaat harken?

  Rapporteren
 • Reactielink Frans Spijkers dinsdag, 10 september 2019 01:07 Geplaatst door Frans Spijkers

  Het boven staande lezend, is het voor mij dan ook onbegrijpelijk dat de bonden ingestemd hebben met het pensioen akkoord, zonder daar duidelijk de eis te stellen dat er redelijke rekenrente zou komen. Zeker toen Dijsselbloem nog vlak voor het tekenen van het akkoord nog met de melding kwam dat de rente nog verder omlaag moest, hadden de bonden hun leden moeten waarschuwen welk een gevolg dit zou hebben. Premie verhoging, korting van de pensioenen etc, en toen alsnog het akkoord moeten afblazen. Wij gepensioneerde begrijpen echt wel dat er buffers voor de toekomst dienen te zijn maar wat de laatste jaren met onze pensioenen word gedaan is zowel voor gepensioneerde als zij die nu inleggen desastreus, en doet me denken aan de jaren 80/90 toen de overheid en een aantal werkgevers onder het mom van de zogenaamde uitneem wet geld uit de pensioenfondsen het gehaald. Ik ben van mening dat de bonden alsnog het pensioen akkoord zoals er nu ligt moeten openbreken en er veel duidelijkere eisen gesteld moeten worden aan de rekenrente. Ook dient er duidelijk gesteld worden dat de pensioenfondsen geen verplichting hebben om staatsobligaties te kopen welke een negatief rendement hebben. Pensioen is overeenkomst tussen werkgevers en werknemers welk afgesproken word in de CAO onderhandelingen, en is niet minder als uitgesteld loon. daar dient de overheid zich niet in te mengen.

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden