Verlaging ABP-pensioen serieuze dreiging in 2020

donderdag, 17 oktober 2019 09:11
Verlaging ABP-pensioen serieuze dreiging in 2020

De lagere rente zorgt voor een grotere kans op verlaging van de ABP-pensioenen in 2020. Als de actuele dekkingsgraad van ABP op 31 december 2019 onder de 95% staat, moet het fonds de pensioenen in het najaar van 2020 verlagen. Het fonds zit met 91% nu onder de kritische grens. Dat heeft het ABP op 17 oktober laten weten.

In het derde kwartaal van 2019 zette de dalende trend van de dekkingsgraden door. De actuele dekkingsgraad daalde met 4,3% naar 91,0%. De beleidsdekkingsgraad daalde naar 97%. Deze dekkingsgraad (vermogen afgezet tegen verplichtingen) moet minimaal ongeveer 104,5% zijn. Het positieve rendement op de beleggingen (€17 miljard) kon deze daling niet voorkomen.

Want de wederom gedaalde rente zorgde ervoor dat de pensioenverplichtingen van ABP enorm toenamen. Voor het eerst komen ze boven de €500 miljard uit. Met name de forse rentedaling in augustus gaf de dekkingsgraad van ABP een klap. Uitgaande van de huidige situatie zou de verlaging van het pensioen tussen de 0% en 1,5% liggen. Voor een pensioen van 800 euro netto per maand betekent dat een verlaging tussen 0 en 12 euro netto per maand. De verlaging werkt ook door in de pensioenopbouw van werkenden. Ook voor 2021 en de jaren erna is er een grote kans op verdere verlaging van het pensioen.

De dekkingsgraden van ABP
De actuele dekkingsgraad daalde in het derde kwartaal van 95,3% eind juni naar 91,0% eind september. Deze dekkingsgraad kan flink fluctueren, zo ook in het derde kwartaal. In juli daalde hij naar 93,9%, in augustus zakte hij verder weg naar 88,6% om in september weer iets op te krabbelen naar 91,0%.

De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de twaalf laatste maanden) daalde in het derde kwartaal van 100,6% naar 97%. Beide dekkingsgraden spelen een rol bij verlaging van het pensioen. Dat moet gebeuren als eind 2019 de actuele dekkingsgraad onder de kritische grens (±95%) ligt. Voor het jaar daarna is dat het geval als de beleidsdekkingsgraad en de actuele dekkingsgraad eind 2020 onder het vereiste niveau van 100% uitkomen.

Wat deden de beleggingen en verplichtingen van ABP in het derde kwartaal van 2019?

Het beschikbaar vermogen van ABP groeide in het derde kwartaal van 2019: van €442 miljard naar €459 miljard, dankzij een goed rendement van +3,8%. Er werd €17 miljard aan het beschikbaar vermogen toegevoegd. Zowel de vastrentende waarden en aandelen, als alternatieve beleggingen (bv. private equity, infrastructuur), en vastgoed lieten goede rendementen zien. Tot en met het derde kwartaal werd een rendement van 15,1% geboekt, daarmee werd ruim €60 miljard verdiend.

De rekenrente daalde in het derde kwartaal nog verder om op 0,4% uit te komen. Dat had een flinke impact op de waarde van de pensioenen die ABP nu en in de toekomst moet uitkeren. Het gevolg was een stijging van €464 miljard eind juni naar €504 eind september van dit jaar.

Deze stijging had een drukkende werking op de dekkingsgraad. Als de rente daalt, moet een fonds immers meer in kas houden om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Vooruitblik beleggingen
Lage inflatie en afzwakkende groei motiveren centrale banken om de rente laag te houden. De aandelenmarkten staan, ondanks verminderde vooruitzichten, slechts licht onder recordniveaus en zullen sterk blijven reageren op ontwikkelingen in het Amerikaans-Chinese handelsconflict en in de onderhandelingen over Brexit. Ook eventuele “deals” op de korte termijn zullen de onzekerheid niet wegnemen. Het ABP verwacht in de komende periode dan ook lagere rendementen dan in het recente verleden.

Klik HIER voor het volledige persbericht van het ABP

Getagged onder pensioen    ABP    Indexatie    indexering   

2 reacties

 • Reactielink Albert Jansen vrijdag, 01 november 2019 22:40 Geplaatst door Albert Jansen

  Ja, moeilijk uit te leggen dat je de inflatie niet compenseert. De rente op de spaarrekeningen zijn echter wel het enige echt tastbare, alle beleggingen zijn virtueel en je hebt het niet in handen. Bij een crash kan het vervliegen naar minder dan 40% maar ook dit virtueel.
  Dus wat te doen?
  Misschien is het mogelijk om de virtuele winst om te zetten in echt geld en zodoende zichtbaar meer vermogen te hebben, dit om de Nationale Bank tevreden te stellen. Het kost dan wel geld maar het vermogen is in harde valuta. Als daarnaast de beleggingen het historisch +/-6% doen per jaar is er nog steeds opbouw. Het is maar een gedachte om uit de impasse te komen.

  Rapporteren
 • Reactielink Frans Spijkers vrijdag, 18 oktober 2019 20:06 Geplaatst door Frans Spijkers

  Aardig dat jullie laten zien hoe het ABP er voorstaat, maar dat kan ik zelf ook zien op de site van het ABP.
  De vraag is wat gaat het VBM om de mogelijke verlaging, moet Indexering worden gaat doen.
  Die € 504 miljard aan verplichtingen is een bedrag dat over 60 jaar verrekend mag worden terwijl er elke maand aan premies en rendement meer binnen komt als er pensioenen word uitgekeerd, dus er komt alleen maar geld bij in de pot.
  Van verschillende kanten komt er steeds meer kritiek op het beleid van de overheid en de DNM hoe er met de pensioen om gegaan word.
  Ik verwacht van mijn bond dat die veel krachtiger optreden tegen het huidige beleid van de overheid aangaande de pensioenen.
  En zich als vertegenwoordiger aan de pensioentafel eens de vraag gaan stellen wat de overheid met al die miljarden van plan is, in het verleden hebben die met de zogenaamde uitnamen wet ook als een greep in de pensioenkas gedaan.

  Als het VBM zich niet harder gaan opstellen naar de overheid om het pensioen eerlijker aan te pakken en ook een gedeelte van de rendementen welke nu gemaakt word ( dit jaar alleen al ruim 15 % ) mee te nemen in de berekeningen.
  Denk ik er over om mijn lidmaatschap op te zeggen.
  Zodat ik dat bedrag welke ik daarmee vrij speel kan gebruiken om de kortingen enigszins goed te maken.

  Roep U leden op hier aan mee te doen en zorg dat U zelf er ook bij bent

  https://www.facebook.com/events/856056884795878/
  1nov Breed Protest tegen de Pensioenroof

  Met vriendelijke groet
  Frans Spijkers

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

VBM en BBTV Personeelsvoordeelwinkel

a4 nl voordelig fietsend het voorjaar in

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden