Nieuw pensioenakkoord: nog veel losse eindjes

donderdag, 09 juli 2020 15:34
Nieuw pensioenakkoord: nog veel losse eindjes

De leden van FNV stemden op zaterdag 4 juli in met de hoofdlijnen van het pensioencontract. Ook het kabinet verklaarde zich akkoord. Nu dient het nieuwe stelsel nader uitgewerkt te worden. Wat betekent dat voor u?

Van vaste uitkering naar variabel pensioen
Het had wat voeten in de aarde maar uiteindelijk waren kabinet, vakbonden en werkgevers het erover eens dat het huidige pensioenstelsel hervormd diende te worden. Het nieuwe stelsel in een notendop: uiterlijk in 2026 gaat Nederland over van een vaste uitkering naar een variabel pensioen. Daarmee zal het directe verband tussen de hoogte van het salaris en het pensioen verdwijnen. Binnen het nieuwe systeem zullen de rendementen van de beurs in belangrijke mate de hoogte van de pensioenen bepalen. Wordt het nieuwe pensioen daardoor een speelbal van de beurs? Daarover verschillen de meningen. Feit is wel dat de kansen op tegen- en meevallers toenemen, maar om die onvoorspelbaarheid tegen te gaan worden er bepaalde schokdempers ingebouwd die dat effect moeten beteugelen. 

Meebewegen met de economie
Minister Koolmees van Sociale Zaken geeft aan dat er een ‘transparanter en persoonlijker’ pensioen zal komen. Dat pensioen zal meebewegen met onze economie; in mindere tijden zal het dalen, in betere tijden stijgen. Maar wat betekent dat nu concreet? Worden bepaalde premiebetalers gekort of niet, gaat er iemand op achteruit? Op veel van deze vragen zijn nog geen heldere antwoorden. Enerzijds komt dat door de economie; er kan nou eenmaal niet in de toekomst gekeken worden om te zien wat de vooruitzichten zijn. Anderzijds komt dat door de te kiezen aanpak van het kabinet en haar partners; welke regels worden er bijvoorbeeld opgesteld voor compensatie, indexeren en korten?

Stapsgewijs meer duidelijk
De komende tijd (lees: jaren) zal er, stapsgewijs, meer duidelijkheid komen. Zo trapt de Tweede Kamer op 14 juli aanstaande af met een debat over de uitwerking van het pensioenakkoord. Wat het nieuwe akkoord op termijn zal gaan betekenen, ook specifiek voor de militair en burgerdefensiemedeweker, zal gaan blijken als de uitwerking concretere vormen aanneemt. Wij houden u op de hoogte.

Het ABP heeft door middel van een pakkende animatie een tijdlijn van het nieuwe pensioenstelsel gemaakt. Het filmpje is hier te bekijken.

Getagged onder pensioen   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden