• Belastingservice VBM

Pensioendag VBM 2020 via Webinar gestreamd

woensdag, 11 november 2020 16:04
Pensioendag VBM 2020 via Webinar gestreamd

Op 10 november vond door middel van een live webinar de VBM-Pensioendag 2020 plaats. Traditiegetrouw wordt de Pensioendag jaarlijks in november georganiseerd, maar het evenement kon dit jaar vanwege de aangescherpte COVID19-maatregelen niet in fysieke vorm plaatsvinden. Daarom werd de Pensioendag nu vanuit Het Studiohuyz in Hilversum online gestreamd, zodat alle betreffende VBM-leden vanuit hun huiskamer de presentaties live konden volgen.

VBM-leden die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, worden automatisch uitgenodigd om deel te nemen aan de dag. Tijdens het evenement nemen verschillende specialisten het woord om aanstaande 'pensionado’s' van relevante informatie te voorzien, die zij vervolgens kunnen gebruiken bij het maken van diverse belangrijke beslissingen betreffende hun aankomende pensioen. Dit jaar was de algemene presentatie in handen van VBM-voorzitter Jean Debie, die tevens de live gestelde kijkersvragen terugkoppelde aan de presentatiehouders.

De betreffende VBM-leden werden over de volgende vijf hoofdthema’s geïnformeerd:

ABP
Namens het ABP verzorgde vertegenwoordiger Fred Lardinois een presentatie over het ouderdoms- en nabestaandenpensioen, de Algemene Nabestaandenwet (ANW) en de Algemene Ouderdomswet (AOW). Fred Lardinois ging onder andere nader in op de overgang van UGM naar ouderdomspensioen, op welke leeftijd de AOW start, hoe het militaire pensioen berekend wordt en welke keuzes defensieburgermedewerkers binnen het ABP Keuzepensioen zelf dienen te maken. Daarnaast vertelde de ABP-specialist over de indexatie van het pensioen, de huidige dekkingsgraad, het eventuele uitruilen van pensioen en partnerpensioen (ook scenario’s bij eventuele ex-partners werden geschetst en de daarbij behorende bestaande misverstanden inzake dit onderwerp).

MSF
Namens het MSF was bestuurslid Johan Liekens aanwezig. Het MSF is een sociaal-financieel fonds, dat in 1918 werd opgericht voor leden van de VBM-BBTV. Het fonds kan financiële steun verlenen bij ziekte en/of gebreken die niet of slechts gedeeltelijk door derden (bijvoorbeeld ziektekostenmaatschappijen) worden vergoed. Ouderen in de pensioenleeftijd dienen vaker van medische (ver)zorg(ing) gebruik te maken dan andere leeftijdsgroepen; VBM-leden kunnen in een dergelijk geval bij, acute financiële nood, een hulpverzoek indienen bij MSF.

(Na)zorg
VBM-(na)zorgvertegenwoordiger Jan Mulder verzorgde een presentatie over de (na)zorg die de bond aanbiedt. De VBM heeft een team van 11 ervaren (na)zorgvertegenwoordigers. In geval van overlijden biedt de VBM nazorg aan, aan nabestaanden van het lid, maar leden die ernstig ziek zijn, kunnen bijvoorbeeld ook verzoeken om voorzorg. Dhr. Mulder gaf onder andere aan dat het (na)zorgteam indien gewenst de familie kan helpen met de administratieve afwikkeling na een overlijden – in veel gevallen een ‘nare klus’ die in tijden van rouw als ballast wordt ervaren. Daarnaast gaf dhr. Mulder enkele belangrijke financieel-administratieve tips waar pensionado’s rekening mee dienen te houden en baat bij zullen hebben.

Belastingservice
Namens de Belastingservice hield fiscaal recht-specialist Luminita Ligtenberg een presentatie over belastingen. Mevr. Ligtenberg lichtte nader toe wat de VBM-Belastingservice voor de vakbondsleden kan betekenen. Tevens ging ze in op wat 64-jarige (oud)militairen staat te wachten in relatie tot hun aanstaande pensioen, en wat het recht op heffingskorting voor hen betekent. Daarnaast verduidelijkte mevr. Ligtenberg onder meer welke financiële problematiek bij gescheiden uitbetaling van loon, pensioen en uitkering kan ontstaan, maar bijvoorbeeld ook welke kosten aftrekbaar zijn bij een aangifte.

Erfrecht
Notaris mr. Guido van der Brug verzorgde namens notariskantoor Bolscher Brug Deijl een informatieve presentatie over Erfrecht, getiteld ‘Slim met je bezit omgaan’. Mr. Van den Brug ging in op nut en noodzaak van een testament, waarbij hij dieper inging op het wettelijk erfrecht, erfbelasting en de zorgbijdrage. Daarnaast toonde hij welke vrijstellingen er zijn binnen de erfbelasting en hoe de betreffende tarieven zijn verdeeld. Tevens gaf Van den Brug handige tips over onder meer het besparen op belastingen, schenkingen en berekeningen van de eigen bijdrage bij een eigen woning.

 

Getagged onder pensioen    VBM   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden