• Informatiepunt Chroom-6
  • Teken die petitie!

Rechter: militairen betaalden niet te veel pensioenpremie

zondag, 20 juni 2021 21:38
Rechter: militairen betaalden niet te veel pensioenpremie

De Haagse kantonrechter heeft in een vonnis van 26 mei 2021 bepaald dat Defensie het recht had om een ‘koppelpensioenpremie’ in te houden op het salaris van militairen. Een advocaat, die mede door de VBM is betaald, heeft namens een aantal militairen bij de rechter aangekaart dat ze van 2004 tot en met 2018 te veel pensioenpremie hebben betaald. Om te duiden waar dat in zit, moeten we terug in de tijd gaan naar 1 januari 2004.

Met ingang van 1 januari 2004 is voor ambtenaren en werknemers bij de sector overheid en onderwijs een middelloonregeling gaan gelden. In de Pensioenkamer is destijds afgesproken dat voor militairen de (gunstiger) eindloonregeling bleef gelden. Om die te bekostigen, is op het loon van de militair in de periode van 2004 tot en met 2018 naast het werknemersdeel van de pensioenpremies (tot 1 januari 2006 25%, daarna 30%) in sommige jaren ook een ‘koppelpensioenpremie’ ingehouden. Deze premie houdt verband met de meerkosten van de eindloonregeling ten opzichte van de middelloonregeling. De advocaat heeft bepleit dat die premie ten onrechte was geheven omdat er, behalve in 2014, geen meerkosten waren.

De kantonrechter heeft overwogen dat de premie wel rechtmatig is geheven. Er is een wettelijke grondslag voor de premieheffing, zo heeft de kantonrechter vastgesteld. Bovendien zijn er over de geheven premies steeds afspraken gemaakt met de bonden. De eis van de militairen om hen de te veel betaalde premie te vergoeden, is daarom afgewezen. Op het ogenblik wordt beoordeeld of er hoger beroep wordt aangetekend. Als dat het geval is, lichten we u hier nader over in.Getagged onder pensioen    premie   
Meer in deze categorie: « Pensioenen worden niet gekort
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden