• Actie bij Defensie
  • Download de VBM-app

Zorgplicht Defensie: maak er meer werk van!

woensdag, 23 september 2015 15:22
Zorgplicht Defensie: maak er meer werk van!

In een rapport wijst Veteranenombudsman Reinier van Zutphen op het grote belang van het herkennen van de gevolgen van verwondingen na blootstelling aan (zware) ontploffingen. De VBM ondersteunt die boodschap.


Op 11 september 2015 publiceert de Veteranenombudsman een rapport naar aanleiding van de gebrekkige begeleiding door Defensie van drie Afghanistan-veteranen die gewond waren geraakt na een aanslag met een IED (geïmproviseerd explosief).
Twee veteranen waren in 2009 bewusteloos geraakt, een brak zijn arm. Na terugkeer in Nederland lopen zij meerdere jaren rond met fysieke en psychische klachten. Volgens de ombudsman heeft Defensie steken laten vallen bij de herkenning van de klachten en bij hun re-integratie.
Een van de veteranen merkt onder meer dat zijn geheugen hem regelmatig in de steek laat. Ook heeft hij concentratieproblemen. Het gaat uiteindelijk van kwaad tot erger. Ook zijn relatie gaat naar de knoppen. Hij heeft het gevoel dat hij geen toekomst meer heeft. Defensie had er voor kunnen zorgen dat het niet zo rampzalig was verlopen. Bij een andere militair wordt pas twee jaar na het ongeval een MRI gemaakt vanwege de zich verergerende (ondanks pijnstillers en fysiotherapie) rugklachten.
Ook duurt het twee tot vier jaar totdat de militairen formeel ziek worden gemeld. Vervolgens worden zij niet op tijd overgedragen aan het Dienstencentrum Re-integratie. Dat had binnen zes maanden moeten gebeuren, maar bij twee van hen gebeurt dat pas na 9 maanden.
De ombudsman adviseert Defensie om een richtlijn op te stellen voor standaardonderzoek na een zogeheten ‘blastblootstelling’. Hij vindt het ‘zorgwekkend’ dat de signalen van deze drie militairen niet zijn onderkend door de medische diensten.
Conclusie: Defensie is nalatige gebleken in zijn zorgplicht. Defensie erkent dat de zorg beter had gekund en gaat met de drie veteranen hierover in gesprek. De ombudsman adviseert Defensie ook om een standaardonderzoek na blastblootstelling te doen.
In feite is dat standaardonderzoek er al. Sinds december 2009 bestaat er een zogeheten MACE-richtlijn (DMH/R09 MACE/NLD Richtlijn). MACE staat voor ‘Military Acute Concussion Evaluation’. Een ‘concussion’ is een hersenschudding. Uit (Amerikaans) onderzoek blijkt dat blootstelling aan een zware ontploffing veelal leidt tot hersenschudding door inwerking van de drukgolf op de hersenen.
Aan de hand van de MACE vragenlijst kunnen artsen of militaire verpleegkundigen de gevolgen van de ‘concussion’ in beeld brengen.
Ook vanuit het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht is er vanaf 2010 een uitgebreid onderzoek gedaan onder 100 militairen naar de gevolgen van blootstelling aan (zware) ontploffingen. Daaruit blijkt onder meer dat zo’n blootstelling voor hen gevolgen kan hebben die zij zelf niet als zodanig herkennen.

Geschrokken
Voorzitter Jean Debie van de VBM zegt geschrokken te zijn van de bevindingen van de ombudsman. Hij verbaast zich er vooral over dat er geen Procesverbaal van Ongeval (PVO) is gemaakt.
Hij wijst er ook op dat het de taak is van buddy’s, collega’s en commandanten om te letten op verschijnselen die kunnen wijzen op de gevolgen van blootstelling aan blast. Het is zaak om zo vroeg mogelijk in te grijpen als collega’s last krijgen van geheugenstoornissen en concentratieverlies. Het is in het eigen belang van deze militairen om zich zo snel als mogelijk te laten behandelen, vooral als zij hun loopbaan bij de krijgsmacht succesvol willen vervolgen.
Ook pleit Debie voor controle van de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg (IMG) op de parate kennis over de gevolgen van blootstelling aan ‘blast’ en op het bestaan van de MACE-richtlijn.
Getagged onder Veteranen    zorg    PvO    Proces verbaal van ongeval    blast    MACE   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden