Doe meer voor de reservisten van de Natres!

woensdag, 09 maart 2016 11:47
Doe meer voor de reservisten van de Natres!

Defensie loopt in het algemeen niet over van aandacht voor de rechtspositie van het reservepersoneel (al dan niet in werkelijke dienst). In een schriftelijke reactie naar aanleiding van een hoorzitting in de Tweede Kamer op 10 maart, vraagt de VBM daarom opnieuw aandacht hiervoor.


Een goede illustratie van de aandacht voor de rechtspositie van reservisten is de gang van zaken rond het zogeheten rapport Pols. Dat rapport van de (voormalige) reservist Pols constateerde een groot aantal knelpunten op het gebied van de sociale zekerheidsregelingen voor reservisten. Het verscheen in 2010 en pas eind 2015 was het overleg met de vakbonden over de opgesomde knelpunten definitief afgerond.
Maar vervolgens gaat het in 2015 niet goed bij met name de Natres. De meeste reservisten zijn ‘reservisten met nationale taken’ en zo’n 3800 van die reservisten maken deel uit van het Korps Nationale Reserve (Natres).
Toch besteedt de nota Reservistenbeleid (Reservisten binnen de Krijgsmacht) van oktober 2014 nauwelijks aandacht aan die groep. Wel verwijst de minister in haar aanbiedingsbrief naar de behandeling van het rapport Pols, maar de nota heeft het vooral over de bijdrage die reservisten kunnen leveren aan de gaten die bij de krijgsmacht zijn gevallen door de voortdurende bezuinigingen.
Dus gaat het om de ‘backfill’ en ‘frontfill’ reservist, ook over de reservist specifieke deskundigheid, maar niet over de reservist met nationale taken. De signalen dat reservisten taken vervullen die voor de inkrimping van de krijgsmacht door (inmiddels weggesaneerde) beroepsmilitairen werden vervuld zijn er en dat leidt tot spanningen. Niet zozeer tussen beroeps en reservist onderling, maar wel in de relatie tussen de werkgever Defensie en de medewerkers.
Het vertrouwen van de reservist met nationale taken in Defensie heeft in 2015 meerdere deuken opgelopen. Defensie vraagt hun inzet, maar betaalt die niet volledig of pas maanden later. Blijken van waardering kan Defensie niet uitreiken omdat de ICT niet op orde is. Defensie zet plompverloren een streep door hun opkomsturen en dat leidt tot de conclusie dat de geoefendheid en inzetbaarheid van de operationele Natres-bataljons onder het minimaal vereiste niveau is gezakt. De afgelopen 12 maanden hebben dan ook tientallen reservisten, zowel onder de manschappen als bij de kaderleden, vrijwillig ontslag genomen.
Volgens de VBM vraagt Defensie te veel flexibiliteit van deze reservisten. Defensie vindt het blijkbaar normaal om hen pas één of twee dagen voorafgaand op te roepen voor operaties. Ook zoekt Defensie regelmatig de grenzen op van en overschrijdt het de arbeidstijdnormering.
In de brief aan de Tweede Kamer meldt de VBM ook dat Defensie extra taken toeschuift naar de Natres-bataljons en tegelijkertijd het budget voor de opkomsturen afknijpt. Kan Defensie geen keuzes maken en prioriteiten stellen?
Getagged onder Natres    reservisten   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Verkiezingen Medezeggenschap

 

Stel een vraag

help

 

Trivizier

Trivizier 2020-05

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden