• Belastingservice VBM
  • image

Reservistenbeleid: dit zijn de echte antwoorden

dinsdag, 19 april 2016 15:14
Reservistenbeleid: dit zijn de echte antwoorden

Woensdag 20 april overlegde de Tweede Kamer met minister Hennis over het reservistenbeleid. Voor de afwisseling gooiden de reservisten zelf de knuppel in het hoenderhok.

 

Op 8 april stuurt de minister de antwoorden op de schriftelijke vragen die de defensiewoordvoerders vooraf stellen, onder meer naar aanleiding van het rondetafelgesprek van 10 maart 2016. Op die antwoorden reageren de reservisten.
Tussen de ‘niets aan de hand, gewoon doorlopen’ teksten van de minister, melden de organisaties van reservisten, waaronder de bij de VBM aangesloten VNR, wat er daadwerkelijk leeft en speelt op de werkvloer.


Vooral bij de vragen over feitelijk toegekende trainings- en inzeturen geven de reservisten flink tegengas. Zo is dit jaar (2016) het aantal per bataljon van de Nationale Reserve toegekende opkomsturen met iets meer dan 2/3e verminderd. In totaal zou een bataljon per jaar 225.000 uren nodig hebben voor opleiding, training en inzet. Maar in 2016 mag elk bataljon slechts 73.000 uren toekennen aan hun reservisten.
Dat heeft verschillende gevolgen. Het aantal uren te besteden aan opleiding en training wordt gehalveerd. Heeft dit gevolgen voor de inzetbaarheid en vakkundigheid van met name de bataljons van de Nationale Reserve? Uiteraard. Voorbeeld: de schietvaardigheid op het persoonlijke wapen wordt nu dus op eigen kosten en in eigen tijd bijgehouden. Reservisten betalen daarbij ook voor de huur van de schietbanen.

Een meer persoonlijk gevolg van het verminderen van de opkomst-uren: voor reservisten valt een belangrijk deel van hun neveninkomsten weg. Dat leidt ertoe dat de financiële positie van reservisten onder druk komt te staan.

Dat de Natres-bataljons niet voldoen aan de minimale vereisten van inzetbaarheid is volgens de organisaties van reservisten een belangrijke reden voor onvrede en verbolgenheid onder een grote groep reservisten. De uitstroom was volgens hen in de eerste twee maanden van 2016 6% van het totaal aantal militairen. Normaal is dit over 12 maanden 10%. De cijfers die de minister geeft, suggereren iets anders. Maar ook die cijfers kunnen niet verhullen dat ondanks de hogere totale instroom van reservisten in 2015, het aantal ingestroomde reservisten bij de Natres lager was dan het aantal uitgestroomde. Kortom: bij de Natres is – ook volgens de ‘officiële’ cijfers – sprake van een bescheiden leegloop in 2015. Ook bij het aantal reserveofficieren is dat het geval. Ook het aantal ‘overstappers’(militairen die met ontslag gaan en reservist worden) is gering (iets meer dan 2%, dus 1 op de 50). Maar goed, dat was 1 op de 100 in 2014. Dat is een ‘stijgende lijn’, volgens de minister …

Vooralsnog krijgen de reservisten iets meer geld: er komt in 2016 6 miljoen bij. Of dat genoeg is? 

Getagged onder reservisten    Natres   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Verkiezingen Medezeggenschap

 

Stel een vraag

help

 

Trivizier

Trivizier 2019-10

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden