• Download de VBM-app

In Memoriam Giovanni Hakkenberg

maandag, 18 februari 2013 09:30
In Memoriam Giovanni Hakkenberg

Op vrijdag 15 februari 2013 is op 89 jarige leeftijd overleden Ridder 4e klasse in de Militaire Willems-Orde en KAPTMARNS b.d. G.N. Hakkenberg, bij leven lid van de VBM.

Giovanni Narcis Hakkenberg begon zijn militaire loopbaan als 17-jarige 'lichtmatroos' en overleefde het zinken van torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer tijdens de Slag in de Javazee, eind februari 1942. Er volgden 3 jaren krijgsgevangenschap. Hij werkte onder meer aan de beruchte Birma-Siam spoorweg. Na de Japanse capitulatie volgde een plaatsing bij de Veiligheids Dienst Mariniersbrigade (VDMB). Vanaf maart 1948 was hij als detachementcommandant in de rang van tijdelijk sergeant der mariniers actief bij Loemadjang in Oost-Java.
Volgens Willem Elgers, secretaris van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen voelde Hakkenberg zich daar 'als een vis in het water'. "Hij sprak de taal, kende de gebruiken en was als geen ander in staat de geluiden van de omgeving en de gevoelens van de kampongbewoners te duiden. Het liefst ging Hakkenberg alleen op pad. Dan kon hij zelf onderhandelen met de kamponghoofden, inlichtingen inwinnen bij zijn talrijke informanten en bendeleiders vermanend toespreken of arresteren."
In 1951 werd Hakkenberg benoemd en geslagen tot Ridder Militaire Willems-Orde. Het document van zijn benoeming meldt 5 infiltratie/arrestatie-acties - volgens Elgers een 'bloemlezing' - als voorbeeld van zijn uitstekende daden van moed, beleid en trouw.
Na plaatsingen op Curaçao en Nederlands Nieuw-Guinea voltooide Hakkenburg zijn loopbaan bij het Korps Mariniers in 1974 in de rang van kapitein.
Nederland verliest een dapper militair die veel achting en waardering genoot.

Meer in deze categorie: Op weg naar een duurzame VBM »
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden