Print deze pagina

Reservisten welkom, mits onbetaald

woensdag, 04 mei 2016 14:10
Reservisten welkom, mits onbetaald

Defensie maakt dit jaar geen gebruik van reservisten bij herdenkingen en vieringen. De militairen van de Nationale Reserve zijn overigens wel welkom, ook in uniform, maar ze krijgen niet betaald. De VBM ziet de Nationale Reserve steeds verder afkalven. N.B. update!

VBM-voorzitter Jean-Debie is pessimistisch als hem in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ wordt gevraagd of dit ‘het begin van het eind’ is van het in 1914 opgerichte Korps. “Als dit zo doorgaat, zal het steeds moeilijker worden om reservisten te werven en te binden.”
De VBM legt zich hier niet zo maar bij neer. Debie vervolgt: “De VBM heeft tijdens het nota-overleg in de Tweede Kamer op 10 maart 2016 krachtig aandacht gevraagd voor de knelpunten die de militairen van de nationale reserve al langer aan den lijve ervaren. De Tweede Kamer heeft op dat moment niet voldoende doorgepakt en de minister gevraagd om ‘iets te doen’. Het is de vraag of dat genoeg is. Juist de Tweede Kamer moet nu de moed hebben om door te pakken en eindelijk de neergang om te buigen. Men zal ruiterlijk moeten erkennen dat er meer budget naar Defensie moet.”
Naar aanleiding van de publiciteit in met name het AD van deze week over de problematiek bij het Korps Nationale Reserve en de onmogelijkheid om die aan te pakken, reageren politici weer plichtmatig voorspelbaar. Veel verder dan wat symboolpolitiek (de ‘reservistengeneraal’ van D66), holle praatjes (PVV) en inadequate oplossingen (‘schuiven binnen het budget’ zoals de SGP wil, die toch als één van de weinige partijen al jarenlang roept dat er te weinig geld naar Defensie gaat) komt men niet. Van de regeringspartijen valt sowieso niets te verwachten.
Volgend jaar mag Defensie weer in zijn handjes knijpen dat er net genoeg geld bijkomt om de gestegen prijzen te compenseren en wat valutaverlies recht te trekken. Terwijl een oplossing van de problematiek alleen binnen bereik is, als het budget naar minimaal 2% van het Bruto Binnenlands Product stijgt.

Update: Aan het eind van de middag (4 mei) is de VBM ingelicht dat de maatregel 'na een golf van protesten' is ingetrokken. Ook reservisten kunnen in hun functie als reserve-militair steun verlenen.

Getagged onder Natres    budget   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord