Print deze pagina

Toekenning Trouwe Dienst Medaille aan reservisten

maandag, 11 maart 2019 16:32
Toekenning Trouwe Dienst Medaille aan reservisten

Op 14 februari 2019 heeft de rechtbank Den Haag een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door een militair reservist. De zaak ging over de toekenning van een Trouwe Dienst Medaille.


De uitspraak van de rechtbank maakt duidelijk dat voor alle reservisten beneden de rang van tweede luitenant ieder jaar dat zij in dienst zijn geweest bij een krijgsmachtdeel, meetelt als dienstjaar voor de Trouwe Dienst Medaille. Elk jaar aangesteld als reservist = een dienstjaar.

Logisch toch? Nou … niet voor Defensie.

Tot 9 oktober 2002 telde Defensie de opkomstdagen van een reservist bij elkaar op. 365 opkomstdagen = één dienstjaar. Per 9 oktober 2002 veranderde dat. Het Besluit militaire medailles werd aangepast en daarom telt elk jaar in dienst als een dienstjaar voor de Trouwe Dienst Medaille. Terzijde: tot 2002 konden reservisten een ‘Vrijwilligersmedaille’ ontvangen en dus geen Trouwe Dienst Medaille.

Een jurist van de VBM had in 2017 al bezwaar gemaakt tegen het niet-toekennen van een Trouwe Dienst Medaille (goud) aan een reservist. Deze reservist kreeg geen gouden medaille omdat volgens Defensie de jaren vóór 2002 op de oude manier berekend moesten worden. Daar waren de reservist en de VBM het niet mee eens.

Want wat was de kwestie? In 2002 is niet uitdrukkelijk in de regeling opgenomen dat ook dienstjaren vóór 2002 meetellen voor de toekenning van de Trouwe Dienst Medaille. Maar volgens de VBM was dat wel de bedoeling van de regeling. Dat blijkt in ieder geval uit de toelichting op de regeling. In die toelichting heeft Defensie ook niet opgenomen dat je dienstjaren vóór 2002 op de oude manier (dus door het optellen van opkomstdagen) moet blijven berekenen.
De uitspraak van de rechtbank Den Haag van 14 februari 2019 was in lijn met deze redenering. Dus de reservist krijgt alsnog de eerder geweigerde gouden medaille.
Getagged onder TDM    trouwe dienst medaille    reservisten    dienstjaren   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord