Vooralsnog geldt: de volhouder wint. Het AOW-gat moet dicht en op 26 oktober is duidelijk geworden dat de kwestie op de politieke agenda staat. Op 2 november a.s. moet blijken wat de mogelijkheden zijn om de enorme inkomensterugval op te lossen in de AOW-loze periode voor militairen met een UGM en militairen maar vooral burgers met een wachtgelduitkering.

Defensie moet iets doen aan het probleem. De VBM dwong bij het College voor de Rechten van de Mens een baanbrekende uitspraak af. Een grote groep militairen onder leiding van LTZ2OC b.d. Loek van den Heuvel, bleef druk op de ketel houden. Ook burgers verenigden zich, zo bleek op 26 oktober bij een hoorzitting in de Tweede Kamer, waar Jan Knops en Jos Ubachs als vertegenwoordigers van die groep hun verhaal konden vertellen. Verschillende rechtbanken onderschreven de juistheid van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. De hoogste bestuursrechter in Nederland heeft het – in zaken aangespannen door voormalige burgermedewerkers – bevestigd: wat Defensie doet is leeftijdsdiscriminatie en de compensatieregeling slaagt er onvoldoende in om de teruggang in inkomen op te vangen.
De meeste militairen en burgers moeten het in de uitkering loze periode (geen AOW) doen met 300 tot 700 euro netto per maand minder. Defensie moet – dat is ook duidelijk – het probleem zelf oplossen. Maar ... het geld is op. De bonden en alle betrokkenen willen dat Defensie de uitkeringen voortzet tot het moment dat men de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Maar als dat gefinancierd moet worden uit het beschikbare potje voor de arbeidsvoorwaarden, dan gaat dat ten koste van de salarissen van actief-dienenden. Ook de postactieven gruwen van die gedachte, zo bleek tijdens de hoorzitting.
Tegelijkertijd is hun situatie schrijnend. In het NOS-Journaal van 26 oktober vertelt voormalig sergeant kok Joop Cornelissen, één van de militairen die zich laat bijstaan door de VBM, dat hij het plotseling met een maandinkomen van minder dan bijstandsniveau moest zien uit te zingen. VBM-voorzitter Jean Debie vat de situatie in het Journaal-item  (het item begint na 11 minuten en 28 seconden) kernachtig samen: “Dan heb je 41 jaar als militair gewerkt, ben je 6 keer op uitzending geweest en aan het eind van de rit mag je zien rond te komen van een uitkering onder bijstandsniveau.”
Als dan honderden militairen en burgers naar Den Haag komen om duidelijk te maken dat het echt menens is en politici zelf op zoek blijken te zijn naar oplossingen, dan ben je er in ieder geval in geslaagd om het probleem op de politieke agenda te zetten. Het blijft niet bij de hoorzitting van 26 oktober. Op 2 november gaat de Tweede Kamer in debat met minister Hennis van Defensie en staatssecretaris Wiebes van Financiën. De grote vraag is dan: komt er geld beschikbaar voor een betere oplossing dan de huidige compensatieregeling en zo ja: hoe veel geld? De oplossing die de bonden en de gedupeerden willen, kost naar schatting van Defensie rond de 100 miljoen euro per jaar (tot naar verwachting 2035). Dat is minimaal 70 miljoen meer dan een verbeterde compensatieregeling (netto bedrag gelijk aan de AOW), zo bleek tijdens een technische briefing voorafgaand aan de hoorzitting.

Klik HIER voor de tekst van Annemarie Snels (AFMP) en Jean Debie (VBM) namens drie centrales van overheidspersoneel uitgesproken tijdens de hoorzitting op 26 oktober 2016.

Klik HIER voor de tekst van Marc de Natris (GOV|MHB) namens drie centrales van overheidspersoneel uitgesproken tijdens de hoorzitting op 26 oktober 2016.