Word lid
Op 20 januari 2025 werd Donald Trump opnieuw president van de Verenigde Staten. Al snel na zijn aantreden werden de gevolgen voor de NAVO en de trans-Atlantische relatie met Europa voelbaar. De Amerikaanse minister van Defensie, Pete Hegseth, deed enkele uitspraken die voor veel Europese bondgenoten moeilijk te begrijpen waren. Hij beschouwde de toetreding van Oekraïne tot de NAVO als onrealistisch en stelde dat het teruggeven van door Rusland veroverd land aan Oekraïne niet haalbaar was. Bovendien toonde hij geen bereidheid om, bij een bestand tussen Oekraïne en Rusland, Amerikaanse troepen naar Oekraïne te sturen. Hegseth kondigde aan dat de VS samen met Rusland onderhandelingen over het beëindigen van de oorlog zouden starten, zonder de aanwezigheid van Oekraïne en Europa. Verder zouden de bondgenoten hun defensie-inspanningen naar 5% van hun bbp moeten verhogen. Dit zou betekenen dat de begroting van Defensie van 22 miljard euro naar 52 miljard zou moeten groeien. Dit acht ik onrealistisch!
Daarnaast beweerde Trump dat Oekraïne de oorlog had kunnen vermijden door een deal met Rusland te sluiten. Dit terwijl Rusland met ongekend geweld niet alleen militaire doelen, maar ook de burgerbevolking en vitale infrastructuur aanvalt en heeft aangevallen. De Russische regering pleegt op grote schaal oorlogsmisdaden, en het is schokkend dat Trump de Oekraïense president Zelensky als een dictator bestempelt. Dit roept de vraag op in welke wereld we ons bevinden. Een wereld waarin de internationale verdragen die landen met elkaar hebben gesloten, kennelijk niet meer gelden. Hier lijkt machtspolitiek de overhand te hebben gekregen boven de internationale rechtsorde, wat een zorgwekkende ontwikkeling is.
Europese leiders, en Nederland in het bijzonder, moeten ervoor zorgen dat democratische principes en de rechtsstaat de basis van hun handelen blijven. De hoop is dat Europa in staat zal zijn om hierop adequaat te reageren. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien of dit lukt. De kans dat de NAVO op de een of andere manier in conflict met Rusland komt, neemt toe. Defensie zal zich de komende jaren versneld moeten voorbereiden op deze situatie. Versnelde initiële opleidingen en verhoging van de trainings-/oefenactiviteit zijn noodzakelijk, en ik vrees dat dit niet altijd in ideale omstandigheden zal kunnen plaatsvinden. Dit zal veel van iedereen vragen, zowel in de operationele omgeving als in de ondersteuning van de operationele eenheden.
De uitbreiding van het functiebestand zal snel moeten worden ingevuld door reorganisatieplannen. Als vakbond zullen wij hier kritisch naar blijven kijken. De oorzaak van vertragingen in het aanbieden en afhandeling van de reorganisatieplannen ligt niet bij de vakbonden, maar bij het vermogen van de organisatie om op basis van de maatregelennota plannen te beschrijven en te implementeren. Wij zullen ons best doen om de randvoorwaarden voor een verdere versnelling van deze invulling te mogelijk te maken, met de nadruk op het waarborgen dat de mensen in deze plannen niet tekortkomen.
Momenteel wordt er gewerkt aan de opbouw van de oorlogsorganisatie, wat van groot belang is zodat elke militair en burger weet wat er van hen wordt verwacht.