Meer F-35’s, extra fregatten en de terugkeer van de main battle tank: de Defensienota 2024, vandaag gepresenteerd in de Berhardkazerne te Amersfoort, staat bol van de investeringen. Niet alleen investeringen in materieel, maar zeker ook in personeel.

Er komen extra NH-90 helikopters

Voor personeel wordt structureel 260 miljoen euro extra uitgetrokken. Circa de helft daarvan is bestemd voor arbeidsvoorwaarden en de andere helft voor werving en behoud. “Dat zijn bijvoorbeeld investeringen in het dienjaar of in reservisten”, zegt staatssecretaris Tuinman tijdens de presentatie van de Defensienota, getiteld ‘Sterk, slim en samen’.

De nota maakt duidelijk dat het kabinet ervan is doordrongen, dat alleen investeren in materieel niet voldoende is. Er moet ook geïnvesteerd worden in - zoals staatssecretaris Tuinman het noemt - het ‘goud van de krijgsmacht’: het personeel dus. Tuinman: ‘‘We kunnen een hele hoop materieel aanschaffen, maar zonder mensen rijden er geen tanks. Zonder mensen krijgen we de F-35’s niet in de lucht en de fregatten niet van de kade.’’

VBM-voorzitter Jean Debie reageert opgetogen op de in de nota aangekondigde investeringen. “Het is positief dat er nu structureel wordt geïnvesteerd in het personeel, voor goede arbeidsvoorwaarden, opleidingen en ontwikkeling. Defensie kampt immers nog steeds met grote personeelstekorten.”

Schaalbare krijgsmacht

Voor de vormgeving van de schaalbare krijgsmacht is een forse uitbreiding nodig van het reservistenbestand. Defensie werkt aan nieuw reservistenbeleid en wil minder vrijblijvend omgaan met reservisten, door ze in te bedden in de organisatie. Hierdoor ontstaat een organisatie met militairen met een vast contract, burgerpersoneel, dienjaarmilitairen én reservisten. In deze organisatie zijn reservisten een essentieel onderdeel van de slagkracht en het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht. Het dienjaar wordt uitgebreid, met opties voor meer inzet als de internationale dreiging verder oploopt. De VBM en de andere vakbonden zullen met Defensie afspraken moeten maken om de rechtspositie van de reservist en de dienjaarmilitair goed vast te leggen.

Materieel

Er wordt in totaal 1,5 miljard euro geïnvesteerd in gevechtskracht. Opvallend is uiteraard de ‘terugkeer’ van de in 2011 wegbezuinigde main battle tank. Nederland schaft 46 Leopard 2A8 tanks aan (de modernste variant), plus nog een optie voor 6 stuks. Enkele andere opvallende materieelinvesteringen zijn de aanschaf van 2 extra Anti Submarine Warfare fregatten (ASW) bovenop de 2 die al in bestelling zijn, en de aankoop van 6 F-35’s. De eerste Leopard-tanks worden in 2027 verwacht, de F-35’s in 2029 en de ASW-fregatten in 2030.

Een Leopard 2A6MA3 met Barracuda camouflage.

Verder wordt er geïnvesteerd in extra NH-90 helikopters, in munitie, in cyberslagkracht en in innovatie. De Boxer krijgt een kanon en antitankmiddelen. Ook wordt een miljard euro uitgetrokken om de Nederlandse defensie-industrie te versterken. Dit geld kan bijvoorbeeld ingezet worden voor de financiering van start-ups of andere bedrijven, die nu bij banken of andere financiële instellingen bot vangen voor hun financiering vanwege allerlei uitsluitingsgronden.

'Investeringen absoluut noodzakelijk'

VBM-voorzitter Jean Debie: “Het is goed dat het kabinet structureel 2,4 miljard euro investeert in Defensie. Deze investeringen zijn absoluut noodzakelijk om de krijgsmacht en de ondersteunende defensieonderdelen voor te bereiden op inzet voor de eerste hoofdtaak.”