Is de RVU, de Regeling Vervroegd Uittreden, onhoudbaar geworden? VBM-voorzitter Jean Debie reageerde vrijdagochtend 29 maart in de uitzending van radioprogramma Stand.nl op deze vraag.

De tijdelijke vrijstelling van de eindheffing van de RVU maakte het mogelijk dat werkgevers en werknemers afspraken met elkaar konden maken over eerder stoppen met werken, zonder dat hier een fiscale boete tegenover staat (de zogenoemde RVU-boete). Dit is een afspraak uit het Pensioenakkoord.

Voor Defensie gaat het onder andere om collega's die zwaar werk verrichten aan onderzeeboten.

Deze tijdelijke vrijstelling, die geldt tot en met 2025, is bedoeld voor medewerkers met zware beroepen, die niet gezond kunnen doorwerken tot hun pensioendatum. Voor het defensiepersoneel gaat het in dit geval om een aantal categorieën burgermedewerkers. (De UGM voor militairen staat hier los van.) Sinds 1 juli 2023 kunnen zij 3 jaar eerder stoppen met werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om collega’s die in ploegendienst of als onderhoudsmonteur zwaar werk verrichten aan schepen, onderzeeboten, pantservoertuigen, vliegtuigen en helikopters.

“Het is onze inschatting dat ongeveer 2.000 burgercollega’s hiervoor in aanmerking komen” zegt Jean Debie tijdens de uitzending op Radio1.

Omdat de RVU-regeling gebruikmaakt van de fiscale mogelijkheden uit het Pensioenakkoord, moet de deelnemer aan de regeling voor 1 januari 2029 de AOW-leeftijd bereiken. De aanvraag moet voor 1 september 2025 worden ingediend en voor 31 december 2025 zijn goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2026 dreigen alle voorzieningen op vroegpensioengebied weer weg te vallen.

Verlenging van de regeling is keihard nodig, vindt Jean Debie: “Het kabinet moet het mogelijk maken dat werknemers en werkgevers hierover met elkaar spreken in het overleg. En voor werknemers hoeft dit géén verplichting te zijn om eerder te stoppen met werken.”

Omscholen

“Het is belangrijk dat werknemers een individuele keuze hebben en met hun werkgever kunnen bespreken in hoeverre zij zich vroegtijdig kunnen omscholen”, zegt Jean Debie verder. Maar dat moet volgens de voorzitter zo’n 20 jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd gebeuren, zodat werknemers niet in de situatie terechtkomen dat ze hun pensioenleeftijd niet in goede gezondheid kunnen halen.

De uitzending op Radio1 is hier terug te luisteren. Het gedeelte met Jean Debie begint na ongeveer 21 minuten (scrollen is mogelijk).

 

Tags