Hier vindt u een aantal veelgestelde vragen over het Cafetariamodel. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met ibb@mijnvbm.nl

Cafetariamodel

Bij een cafetariamodel kan je zelf, tot op zekere hoogte, keuzes maken in je arbeidsvoorwaardenpakket. Je kunt zelf de vorm van beloning kiezen. Via Selfservice kan je zelf verschillende opties invoeren en bekijken wat voor jou de beste keuze is. 

Dit mag maximaal 1 keer per 5 kalenderjaren tot € 1.500 en de termijn van 3 kalenderjaren van een eerdere uitruil zijn verstreken.
 
Voorbeeld: je hebt in 2021 een computer gekocht en uitgeruild. Je mag dan pas in 2024 (na het verstrijken van 3 kalenderjaren) opnieuw deelnemen aan de uitruil fiets en/of computer/tablet. 
 

Ga naar DIDO om een declaratie in te dienen. Dit kan via Selfservice > Alle apps > Salaris en Vergoedingen > Declaraties. Klik op ‘Toevoegen’ links onderin je scherm om de uitruil vakbondscontributie aan te vragen.

Volg vanaf daar de volgende stappen:

1. De datum wordt automatisch voor je ingevuld. Dit is de datum van de aanvraag (deze kun je niet veranderen).
2. Selecteer bij Hoofdcategorie > ‘Cafetariamodel Defensie’.

3. Selecteer bij Kostencategorie > ‘Vakbondscontributie’.

4. Vul in bij Toelichting > ‘Uitruil vakbondscontributie’ en klik op ‘Volgende’.

5. Bij het tabblad ‘Gerelateerd feit’ kun je zien of je al eerder hebt uitgeruild. Je kunt niet
selecteren waartegen je wil uitruilen. Dit is altijd tegen het brutosalaris. Bij het
uitruilen kun je de maand december selecteren. Dan regel je het gelijk voor het hele jaar!

6. Controleer op het volgende tabblad je aanvraag op juistheid en volledigheid. Het invullen van de
‘Toelichting’ is niet verplicht. Klik op ‘Volgende’ rechts onderin.

7. Er verschijnt een pop-up (‘Verklaring’). Lees deze door en klik op ‘Akkoord’.

8. De betaling is nu geautoriseerd. Klik op OK om de aanvraag af te ronden.

Wanneer moet ik uitruilen?

In de maand januari kun je niet uitruilen. Daarna kan het op ieder moment. Doe het in ieder geval niet later dan 30 november (uiterste deadline), dan wordt je registratie nog mooi meegenomen.

Het cafetariamodel zorgt er voor dat je netto meer overhoudt van je bruto-salaris. Als je deelneemt gaat je bruto-salaris omlaag en hou je toch netto meer over. Omdat je bruto-loon omlaag gaat, krijg je misschien ook meer recht op toeslagen (huurtoeslag bijvoorbeeld). MAAR ... stel nou dat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Dan is de uitkering die je krijgt, gebaseerd op een berekening waarin je loon wordt meegenomen. Met andere woorden: verlaging van het brutoloon betekent dan ook verlaging van een eventuele uitkering! Dat is iets om rekening mee te houden. Zeker als jouw aanstelling nog maar een jaar of minder duurt. Nog een eventueel nadeel: wil jij een hypotheek afsluiten voor het kopen van een huis? Dan wordt het maximaal te lenen bedrag berekend op basis van je inkomen. De kans bestaat dus dat je minder mag lenen. De regeling heeft geen invloed op het pensioen.

Aanvragen gaat via DIDO en moet je zelf doen.