• Belastingservice VBM

Woede en verdriet

woensdag, 13 juni 2018 09:43
Woede en verdriet

Het waren twee emotionele bijeenkomsten van in totaal circa 300 oud POMS-medewerkers, familie, nabestaanden en enkele anderen. Zij kregen op woensdag 6 juni te Roermond en op vrijdag 8 juni te Almelo, uitleg over het RIVM-onderzoek naar chroom-6. Ook werd uitleg gegeven over de uitkeringsregeling.

Aanleiding is het RIVM-rapport, waaruit blijkt dat Defensie sinds 1973 op de hoogte is dat in verfmaterialen stoffen zaten die gezondheidsrisico’s met zich meebrachten. Desondanks liet Defensie medewerkers nog tientallen jaren met onvoldoende beschermingsmiddelen met chroomhoudende verf werken. Blootstelling aan chroom-6 kan onder andere bepaalde soorten kanker veroorzaken.

Defensie trok tijdens de informatiebijeenkomst nogmaals het boetekleed aan, zoals staatssecretaris van Defensie Barbara Visser dat een paar dagen eerder ook deed. Defensie heeft de zorgplicht geschonden. Defensie, de bonden en het RIVM gaven tijdens de twee informatiebijeenkomsten uitleg en probeerden alle vragen te beantwoorden over het onderzoek en de uitkeringsregeling.

Bij de aanwezigen was veel woede, verdriet en onbegrip. “Chroom-6 heeft me die zweren geleverd, waardoor ik dystrofie heb gekregen. Maar de ziekte staat niet op de lijst” is een vraag van een slachtoffer. “Er is met veel meer schadelijke stoffen gewerkt, zoals benzeen, CARC of PX-10. Waarom zijn die niet meegenomen in het onderzoek?” vraagt een ander. Sommigen verlaten voortijdig de zaal.

Een van de aanwezige oud-Poms-medewerkers is Harm Kanninga. Hij werkte vanaf het begin, in 1984, op de POMS-site Ter Apel en daarna tot de sluiting op de POMS in Coevorden.

“In Ter Apel ben ik het eerste jaar monteur bedrijfswagens geweest. Daarna kwaliteitsinspecteur van de light engineering. Generatoren, compressors, medische apparatuur, keukenmateriaal. Maar ik zat in een kantoortje direct naast de ‘preservering’, waar materiaal gestraald werd. Mijn deur stond altijd open.”

Hadden jullie in de gaten dat dat gevaarlijk kon zijn? Kanninga: “Nee, helemaal niet. Er werd ook geen aandacht aan besteed. Ook de manager was hierover niet geïnformeerd. Defensie is behoorlijk tekortgeschoten. Ik heb nu klachten aan mijn gebit, mijn tanden brokkelen af. Dat wordt niet erkend als aandoening veroorzaakt door chroom-6. Ik heb twee nieuwe voortanden en heel veel vullingen, bij veel tanden zijn stukjes aangezet. Dat heeft mij zeker geld gekost. Tja, waar komen die klachten door? Ik heb als beroepsmilitair ook met px10 gewerkt. Ik heb in Afghanistan gezeten, ik heb ook 7 maanden in Bosnië gezeten als gemilitariseerd burger.”

Nu blijkt dat Defensie wíst dat chroom-6 niet veilig was. Wat vindt u daarvan? “Ik word daar soms ontzettend boos over. Maar hoe lang moet ik boos blijven? En wat gebeurt er met mijn gezin als ik boos blijf? Ik vind de uitkeringsregeling best een goede regeling, maar je krijgt het leven er niet meer terug. De ziekte gaat niet weg door dat geld.”

Was deze bijeenkomst nuttig voor u?

“Ja. Als het onderzoek naar CARC straks is afgerond, hoop ik dat er weer zo’n sessie wordt gehouden. Door alle emotie komt niet alle informatie goed bij de mensen binnen, en is het moeilijk rustig na te denken. Ik zou mensen adviseren: stap naar je vakbond of naar een letselschadeadvocaat, die helpen je.”

De bonden hebben tijdens de bijeenkomst benadrukt, dat de uitkeringsregeling bedoeld is om het voor een grote groep relatief gemakkelijk te maken om een financiële vergoeding te krijgen. De bewijslast is een stuk minder ingewikkeld dan bij een individuele claim. De uitkeringsregeling is een collectieve regeling, waar slachtoffers die een benoemde aandoening hebben en hebben gewerkt in een bepaalde functie, vrij eenvoudig een beroep op kunnen doen. Slachtoffers die méér schade hebben dan de uitkering van deze regeling, hebben de mogelijkheid om individueel een schadevergoeding te claimen bij Defensie. Dit kunnen ze doen met het RIVM-rapport in de hand. Vakbonden kunnen hun leden hierbij helpen.

Het onderzoek naar chroom-6 heeft bijna vier jaar geduurd. Het onderzoek duurde zo lang, omdat het grondig moest gebeuren, vertelt dr. Ruud Vreeman, voorzitter van de paritaire commissie. Het RIVM is inmiddels begonnen met het onderzoek naar CARC op de POMS-locaties en het gebruik van chroom-6 op andere defensielocaties.

De uitkeringsregeling is gebaseerd op de resultaten van het RIVM-onderzoek. Daarom kunnen nu alleen (oud)-POMS-medewerkers hiervan gebruik maken. Als de onderzoeken van het RIVM naar CARC en chroom-6 op andere locaties zijn afgerond, kan de regeling worden uitgebreid.

Voor meer informatie en vragen: www.informatiepuntchroom6.nl

Getagged onder chroom6   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden