• Actie bij Defensie
  • Download de VBM-app

Relatie met buitenlandse partner? Pas op!

maandag, 09 februari 2015 16:51
Relatie met buitenlandse partner? Pas op!

UPDATE 16 februari 2015 Als het aan Defensie ligt, krijgen militairen (maar ook burgers) die een buitenlandse partner hebben, het nog moeilijker. Tot op heden kon je pas in de problemen komen als die partner naar Nederland kwam en je ging samenwonen. Maar als het aan de minister ligt, kan ook een partner die in het buitenland blijft wonen jou je baan bij Defensie kosten.

UPDATE 16 februari 2015

In verschillende publicaties (onder meer NRC Handelsblad, Telegraaf en AD) is de suggestie gewekt dat er een regeling zou zijn getroffen voor alle militairen met een buitenlandse partner. Dat is pertinent onjuist! Het gaat om een tijdelijke (!) regeling voor ongeveer 20 militairen.
Bovendien wordt het moeilijker voor militairen (en veel burgerambtenaren bij Defensie) om een relatie te beginnen met een buitenlandse partner.

Dat concludeert de VBM uit een brief die de minister op 5 februari naar de bonden heeft gestuurd. Die brief gaat over het maatwerk voor de ongeveer 20 militairen die hun verklaring van geen bezwaar (VGB) dreigen kwijt te raken omdat ze vóór 1 november 2013 met een partner zijn gaan samen wonen terwijl die partner uit een land komt dat aan Nederland (lees: de MIVD) geen persoonsgegevens verstrekt.
In dat geval kan Defensie de antecedenten (voorgeschiedenis) van de partner niet checken. En verliest de defensiemedewerker zijn of haar VGB. Dat betekent: ontslag.
Sinds 1 november 2013 ligt er een aangescherpte beleidsregel op het gebied van veiligheidsonderzoeken. De minister erkent dat het vóór die datum niet echt duidelijk was dat je als militair of burger bij Defensie het risico liep je baan te verliezen door een relatie met een buitenlandse partner. Onder druk van bonden en Tweede Kamer moest ze daarom met een maatwerkregeling komen.
Die regeling heeft een prachtige naam gekregen: Tijdelijke voorziening intrekking VGB wegens onvoldoende gegevens partner, afgekort als TV.
Wat houdt die TV in?
Dat je voorlopig de stoep mag gaan schrobben en pennen mag gaan tellen. Als je mazzel hebt, kun je een opleiding in. Of zoals de minister schrijft: de commandant kan 'een samenstel van werkzaamheden opdragen ... waarvoor geen VGB is vereist'.
Zoals gezegd, die regeling geldt voor defensiepersoneel (meestal militairen) die met hun buitenlandse partner samenwonen. Voor zo ver ze bekend zijn bij Defensie (20 personen zijn eind januari 2015 geschorst), zal Defensie ze zelf benaderen.
Woon je met een buitenlandse partner samen en weet de MIVD dat nog niet, dan krijg je tot 1 september de kans om dat te melden en te vragen of je een beroep kunt doen op de TV als je partner uit een land komt dat geen persoonsgegevens aan Nederland verstrekt (een land dat geen enz.).
Welke landen zijn dat? De minister noemt geen namen. Hier vind je wel een lijst van landen.

En nu?
Na 1 september 2015 kun je geen beroep meer doen op de TV. En in dat geval is het dus onmogelijk om militair te blijven (en nagenoeg onmogelijk om burgermedewerker te blijven) als je een buitenlandse partner hebt uit een land dat geen enz.

Het wordt nog erger ...
Zelfs als je partner niet in Nederland komt wonen, maar in het land van herkomst, krijg je een groot probleem. Want Defensie wil het beleid rond de buitenlandse partner gaan aanscherpen.
Hoe?
Iedereen die na 1 september 2015 een 'affectieve relatie' heeft of krijgt met een man of vrouw uit een land dat geen enz., gaat de VGB verliezen (en dus je werk bij Defensie). Dus ook als die partner niet naar Nederland komt en bij je gaat wonen. Dus: je wordt verliefd op een meisje uit Turkije, die blijft daar wonen en jij raakt dus je werk kwijt want Turkije is een land dat geen enz.
De VBM vindt dat Defensie met het begrip 'affectieve relatie' meer vragen en problemen oproept dan oplossingen biedt. Het VGB-beleid wordt er niet helderder op en je kunt je afvragen of Defensie met het begrip 'affectieve relatie' de deur naar een nog verdergaande inmenging in privézaken van defensiepersoneel wagenwijd openzet. Dat is ongewenst.
De VBM adviseert alle leden die in een soortgelijke omstandigheid verkeren, om voor advies contact op te nemen met de bond: tel. 070 3155111 (vraag naar de helpdesk).

Waarom een VGB maatwerkregeling?
Defensie is bezig met het maken van een maatwerkregeling voor militairen met een buitenlandse partner. Het gaat om militairen die 'overvallen' zijn door de 'aangepaste' VGB-regeling per 1 november 2013.
Als militairen (of burgers met een vertrouwensfunctie) een partner hebben uit het buitenland, kunnen ze problemen krijgen met de verstrekking van de zogeheten 'verklaring van geen bezwaar' (VGB).
Defensie (de Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst = MIVD) gaat voor een veiligheidsonderzoek de gangen na van de militair zelf en van zijn/haar partner in de 5 jaar voor de start van het onderzoek. Na het onderzoek kan Defensie een VGB verstrekken. Dat is nodig om een vertrouwensfunctie – een militair heeft per definitie zo'n functie – te kunnen uitoefenen.
Eind 2013 heeft Defensie op grote schaal het personeel ingelicht over het veiligheidsonderzoek. In de periode voor 1 november 2013 is deze informatie onvoldoende bekend gesteld, zo geeft Defensie toe.
Dat kan betekenen dat militairen zich niet altijd bewust waren van het risico van het aangaan van een relatie met een buitenlandse partner. Als die partner uit een land komt met een inlichtingendienst waarmee Nederlandse inlichtingendiensten niet samenwerken, dan kan Defensie geen VGB verstrekken.
De minister heeft in mei 2014 toegezegd een maatwerkregeling te zullen maken. De ongeveer 20 militairen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen geen ontslag, ook al hebben zij geen VGB. De maatwerk-periode eindigt op het moment dat de buitenlandse partner 5 jaar in Nederland woont.

Dossier:
Brief minister van 31 oktober 2014 aan Tweede Kamer

Brief minister van 13 februari 2015 aan Tweede Kamer

SG-aanwijzing SA/2 d.d. 13 februari 2015

Getagged onder vgb    partner    partnerkeuze   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden