• Belastingservice VBM

Onrust door chroom-6 in Vriezenveen

vrijdag, 02 december 2016 10:50
Onrust door chroom-6 in Vriezenveen

Op 1 december hebben diverse kranten gemeld dat er toch chroom-6 was aangetroffen in de voormalige POMS te Vriezenveen. Op die locatie wordt nog gewerkt door ca. 50 medewerkers. Zo zijn en worden overtollige CV-90 pantservoertuigen en afgestoten Leopard 2A6 tanks in Vriezenveen klaar gemaakt voor verkoop.

Aangezien er vanuit Defensie in de ochtend van 1 december geen informatie beschikbaar was, heeft de VBM zijn ongerustheid kenbaar gemaakt. Bij een eerder onderzoek – uitgevoerd door de GGD – was de stof niet aangetroffen.
De NOS berichtte: “De vakbond (VBM) is geschrokken van het bericht en wil van het ministerie weten of er bij het eerste onderzoek iets is misgegaan. “Onze leden zijn verschrikkelijk ongerust”, zegt Peter Wulms van VBM. “Ze willen weten of ze nu nog risico lopen of kortgeleden hebben gelopen.”
In de loop van de middag van 1 december kwam er een officiële reactie van het ministerie. Die luidt als volgt:
“Bij het door de GGD uitgevoerde onderzoek in het voorjaar 2015 zijn tijdens het werkplekbezoek vragen gesteld en zorgen geuit over de mogelijke risico’s van oud stof in de huidige werkplaatsen. Op basis hiervan heeft de GGD Twente geadviseerd veegmonsters te nemen en deze te analyseren op het voorkomen van Chroom6. In de veegmonsters is geen Chroom6 aangetroffen. In een vergelijkbare situatie op POMS Brunssum (april 2014) zijn luchtmetingen verricht naar de blootstelling aan inhaleerbaar stof en diverse metalen in opdwarrelend stof. De gemeten concentraties stof en metalen in POMS Brunssum liggen ver beneden de gehanteerde grenswaarden. Op basis van deze bevindingen lijkt oud stof geen relevant risico te hebben. Daarom is geadviseerd om bij het onderzoek op POMS Vriezenveen geen luchtmetingen uit te voeren.
Naar aanleiding van het rapport van de GGD is wel besloten een industriële reiniging uit te voeren. Dit advies is gegeven om mogelijke gezondheidsrisico’s, hoe klein ook, uit te sluiten en mogelijke ongerustheid bij medewerkers te voorkomen. GGD Twente heeft concreet geadviseerd om alle hogere delen in de wielwerkplaats C1 door een gespecialiseerd bedrijf te laten reinigen. Deze maand is begonnen met de reiniging. Voorafgaand hieraan zijn wederom lucht- en veegmonsters genomen. Hierbij is in 1 luchtmonster een licht verhoogde concentratie Chroom6 (0.289 microgram/M3) aangetroffen die nog steeds ver ligt onder de door de nieuwe grenswaarde van 1 microgram/M3. Tijdens het uitvoeren van deze metingen is gebruik gemaakt van een bladblazer om stof op te wervelen, om de omstandigheden voor de geplande sloopwerkzaamheden te simuleren.
Het onderzoek van de GGD (zowel in Vriezenveen als in Brunssum) is een standaard, en erkende, onderzoeksmethodiek waarbij normale werkzaamheden worden gesimuleerd. Het onderzoek voorafgaand aan de schoonmaak- en sloopwerkzaamheden in Vriezenveen is niet een normaal gehanteerde testmethode maar was gericht op het simuleren van grove sloopwerkzaamheden. Desondanks lagen de gemeten luchtconcentraties nog ver onder de nieuwe grenswaarde.”

Getagged onder chroom6    Vriezenveen    POMSsites    poms   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden