• Belastingservice VBM

VBM tegen belasting op dwangsom

dinsdag, 13 december 2016 16:58
VBM tegen belasting op dwangsom

Als een bestuursorgaan, zoals het ministerie van Defensie, te laat reageert op een rekest of bezwaar, dan kun je het in gebreke stellen. De VBM doet dat regelmatig. Als Defensie niet binnen 2 weken reageert, heb je recht op een dwangsom. Daarover heft de Belastingdienst inkomstenbelasting (via de loonheffing). Daar is de VBM het niet mee eens.

Sinds 2013 tekent de VBM bezwaar aan voor leden over wiens dwangsom loonheffing is toegepast. Deze bezwaren worden aangehouden door de Belastingdienst in afwachting van de uitkomst van een proefprocedure. De juristen Dick van Zoelen en Onno Borgeld voeren deze proefprocedure in samenwerking met Ton Mertens, een ervaren advocaat op het gebied van het belastingrecht.
De belastingdienst ziet de dwangsom als loon uit dienstbetrekking.
Daar is de VBM het niet mee eens. De dwangsom is immers geen voordeel uit dienstbetrekking. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat de dwangsom een prikkel moet bieden aan bestuursorganen om sneller te beslissen. Defensieambtenaren ontvangen de dwangsom niet omdat ze ambtenaar zijn, maar omdat ze in hun hoedanigheid als burger te laat een besluit hebben ontvangen van de overheid.
De uitkomst van de proefprocedure laat lang op zich wachten. Wat is de stand van zaken?
In 2014 is namens een defensieambtenaar bezwaar gemaakt tegen de loonheffing over zijn dwangsom. Dit bezwaar is door de Belastingdienst ongegrond verklaard. Tegen dat besluit is beroep aangetekend. Op 28 oktober 2016 heeft de rechtbank Noord-Nederland dat beroep ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak wordt hoger beroep aangetekend. Met de behandeling van dat hoger beroep zal ook de nodige tijd gemoeid zijn. Na het hoger beroep is ook cassatie bij de Hoge Raad mogelijk. Als het daarvan komt, zal dat ook zal de nodige tijd vergen.
Om een lang verhaal kort te maken: de proefprocedure zal dus nog geruime tijd duren. Leuker kunnen we dat helaas niet maken.


Getagged onder ingebrekestelling   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden