• Belastingservice VBM

Defensie moet afspraken nakomen!

dinsdag, 18 september 2018 14:57
Defensie moet afspraken nakomen!

Het goede nieuws: er komt nog altijd geld bij. Het slechte nieuws: dit kabinet gaat never-nooit in 2024 2% van het BBP uitgeven aan Defensie. En intussen flexibiliseert men er op los. Tot groot ongenoegen van de grootste Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM.


Het staat er echt, in de beleidsagenda 2019 van Defensie. Naar verwachting zal Nederland in 2023 1,23 procent van het bruto binnenlands product (BBP) uitgeven aan Defensie. In tegenstelling tot het Navo-voornemen (uit 2014) om de defensie-uitgaven te laten stijgen naar 2%, daalt dat percentage van circa 1,3 naar 1,23 procent.
Volgens de VBM zal Defensie deze Rutte-belofte dus nooit waar gaan maken. Maar welke beloftes dan wel?
Waarschijnlijk geen.
Een mooie illustratie vormen de plannen met personeel. In 2019 richt Defensie zich onder meer op … “Het creëren van meer flexibele aanstellingsmogelijkheden en contractvormen”. Hoe je dat wil doen in een krijgsmacht waarin vrijwel alle instromende personeel een tijdelijke aanstelling krijgt, is de VBM een raadsel. In het arbeidsvoorwaarden-akkoord van 2017 hebben bonden en Defensie afgesproken dat er een systeem moet komen dat meer recht doet aan het bieden van zekerheid aan het personeel. Wat Defensie nu wil is blijkbaar een nog groter ‘flexibel medewerkersbestand’.
VBM-voorzitter Jean Debie zegt daarover: “Operationele eenheden moeten juist meer vaste contracten aan kunnen bieden. Onze leden wensen meer zekerheid. Die ruimte is er!”
Er zijn meer afspraken die Defensie moet waarmaken.
Bijvoorbeeld de afspraak dat er een levensfasebewust personeelsbeleid moet komen. Deze afspraak is voor het eerst gemaakt in het jaar 2000 (toen we nog met guldens betaalden). Vanaf 2000 is de ontslagleeftijd voor militairen verhoogd. Een gepast levensfasebewust personeelsbeleid is bij Defensie urgente noodzaak. Wanneer maakt Defensie echt werk van deze afspraak?
Getagged onder defensiebegroting    defensiebegroting 2019    FPS    flexibilisering   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden