• Belastingservice VBM

Defensie laat ABP gang gaan en respecteert afspraken niet

woensdag, 21 november 2018 08:21
Defensie laat ABP gang gaan en respecteert afspraken niet

Op 20 november heeft de staatssecretaris in een vergadering van het Sectoroverleg Defensie (SOD) het defensiepersoneel laten weten dat zij zich niet zal verzetten tegen het ingrijpen van het ABP op de eindloonregeling van militairen. Daarmee verschuilt zij zich achter het ABP. Zij is slechts voor een zeer beperkte tijd bereid om militairen te compenseren voor de negatieve gevolgen. De in oktober 2017 gemaakte afspraken over  de pensioenregeling wil de werkgever niet nakomen. Hierdoor is er voor de bonden geen basis om verder te overleggen en goede cao afspraken te maken voor het defensiepersoneel.

Vorige week dinsdag hebben wij in een SOD gesproken over de situatie die ontstaat na 1 januari 2019, als er voor die tijd geen overeenstemming is bereikt over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord. Defensie gaf aan dat meer tijd nodig te hebben om een antwoord te geven op de vraag of wij de eindloonregeling in 2019 samen gaan voortzetten totdat er een nieuwe regeling is overeengekomen. Het SOD is daarop geschorst.

Op 20 november gaf de staatssecretaris aan dat zij zich niet zal verzetten tegen het aangekondigde ingrijpen van het ABP op de eindloonregeling. Volgens haar leveren de gemaakte afspraken over de pensioenregeling en het arbeidsvoorwaardenakkoord 2017-2018 een middelloonregeling voor militairen per 2 januari 2019 op. Zij was slechts bereid om gedurende een korte periode militairen om te compenseren voor verlies van pensioenaanspraken. Dit wil zij ook nog buiten de pensioenregeling doen. Daarmee wordt feitelijk een basismiddelloonregeling doorgevoerd. Opnieuw eist de staatssecretaris een blanco cheque van het personeel bij de invoering van een middelloonregeling voor militairen.

Net als bij minister Hennis blijkt ook de staatssecretaris niet bereid om zich tegen de druk van het ABP, Financiën en Binnenlandse Zaken te verzetten. Het belang van het defensiepersoneel staat niet voorop. Alle mooie woorden dat het personeel op 1 staat ten spijt, blijkt dit nog steeds niet uit haar handelen op het gebied van de arbeidsvoorwaarden. De staatssecretaris neemt daarmee het signaal wat het defensiepersoneel op 4 oktober heeft afgegeven niet serieus.

Het is essentieel dat afspraken die wij samen met Defensie maken nagekomen worden. Wij zijn van mening dat de staatssecretaris onze pensioenafspraken niet nakomt. Omdat daarmee uw nee tegen onderhandelaarsresultaat niet gerespecteerd wordt, zijn wij van mening dat er geen sprake kan zijn van open en eerlijk overleg. Daarmee heeft de werkgever het voor ons onmogelijk gemaakt nieuwe cao-onderhandelingen te starten. Het overleg met defensie blijft daarom opgeschort.

Getagged onder arbeidsvoorwaardenoverleg    pensioen    ABP   

1 Reactie

  • Reactielink Kalf donderdag, 22 november 2018 17:08 Geplaatst door Kalf

    Ik vind dat de bond voor burger en militair defensiepersoneel zich dient te realiseren dat het Defensie personeel bestaat uit (ca) 2/3 militair- en 1/3 burgerpersoneel.
    Als burger heb ik geen enkel bezwaar tegen het invoeren van een middelloon pensioenregeling voor militairen. Een methodiek welke gangbaar is buiten Defensie (en binnen Defensie van toepassing op het burgerpersoneel).
    Daarnaast lijkt uit de gegevens op te maken dat het een goede zaak is voor de rangen t/m KLTZ/LKol. Gelet op het feit dat het merendeel van het militair personeel een rang heeft onder die van kolonel, begrijp ik het probleem niet goed.

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden