• Afdelingsvergaderingen

Voor onder de kerstboom … ?

dinsdag, 04 december 2018 14:10
Voor onder de kerstboom … ?

De begrotingsbehandeling 2019 (defensiebegroting) is weer achter de rug. Op dinsdag 27 november 2018 heeft de Tweede Kamer gestemd over de moties. De begroting is daarmee goedgekeurd. Defensie mag meer gaan uitgeven, maar voorlopig merkt u daar weinig van. Ligt er nog wat voor u onder de kerstboom?

Het kabinet Rutte-III steekt Defensie wat extra geld toe, in 2018 was dat ruim 700 miljoen euro, in 2019 komt daar nog eens 500 miljoen bij. Waar dat geld blijft, is niet erg duidelijk. Het staat wel vast dat er te weinig geld is om wat te doen aan echte verbeteringen in de beloning. Dat merken de bonden in het arbeidsvoorwaardenoverleg. Daar is tot nog toe weinig beweging in te krijgen omdat de bewindslieden en de defensietop niet erg scheutig zijn met echte toezeggingen.

Dat weten ook de leden van de Tweede Kamer. Die proberen daar wat aan te doen. Hun mogelijkheden zijn beperkt. De leden van de regeringspartijen hangen in het financiële harnas van het regeerakkoord. Maar met een ‘motie’ kunnen ze soms wat (leuke) extra’s regelen. Voor die extra’s komt er geen geld bij. Het blijft dus bij herverdelen van de armoe.

Nu is het wel zo dat ook dit jaar een deel van de ruim 700 miljoen niet uitgegeven is. Soms mag het ministerie dat geld in een volgend jaar uitgeven, soms ook niet.
Zo zal er in 2019 waarschijnlijk wel geld zijn om wat te doen aan de wifi op kazernes (legering). De gehele Tweede Kamer steunde de wens van het CDA, D66 en SP om het (operationele) breedbandnetwerk daarvoor te gebruiken. De minister en de staatssecretaris moeten in het voorjaar van 2019 met een plan komen. We zijn benieuwd!

Dat is nog geen cadeautje voor onder de kerstboom. Daarom is er nog een wens van de volledige kamer. Alle partijen hebben de minister en de staatssecretaris duidelijk gemaakt dat die “nog voor de jaarwisseling” een voorstel moeten doen waarmee ze duidelijk maken dat ze de inzet van al het defensiepersoneel weten te waarderen.

Zoals gebruikelijk is zo’n wens ruimhartig vaag geformuleerd. Het kan dus ook een voorstel worden om u een fijne kerstwens te sturen.

De bonden hebben op 13 november in het arbeidsvoorwaardenoverleg voorgesteld om iedereen 600 euro bruto te geven. De staatssecretaris is daar toen niet op ingegaan. Wie weet ligt er dus iets leuks onder de kerstboom dit jaar. Een schrale troost. Dat wel.

Getagged onder defensiebegroting 2019    Tweede Kamer    motie   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden