• Teken die petitie!

Defensie wil eindelijk van RVU-boete af

vrijdag, 04 januari 2019 15:23
Defensie wil eindelijk van RVU-boete af

Bij de discussie over het AOW-gat kwam de kwestie uitdrukkelijk naar voren: Defensie betaalt een boete. Want: burgers en militairen met een reorganisatie-uitkering en militairen met een leeftijdsontslaguitkering (UGM) vallen onder de RVU-heffing. Defensie maakt daar bezwaar tegen, zo bleek op 14 december 2018. Wat betekent dat?

Opvallend genoeg liet de staatssecretaris van Financiën dit weten in antwoord op vragen van het CDA (Omtzigt) in de Tweede Kamer. Omtzigt had vragen gesteld over de RVU-heffing die de Belastingdienst (dus het ministerie van Financiën) moest betalen over de omstreden vertrekregeling die was bedacht voor de reorganisatie van de Belastingdienst. Financiën hoeft die heffing niet (meer) te betalen en krijgt het al betaalde bedrag terug. 

Ook Defensie betaalt een RVU-heffing. Volgens het ministerie van Financiën moet Defensie deze (loon)heffing betalen omdat zijn personeel uitkeringen ontvangt wegens reorganisatie-ontslag en vanwege leeftijdsontslag. De Belastingdienst stelt dit blijkbaar voor een groot deel gelijk aan uitkeringen in verband met vervroegd uittreden.

De bonden hebben Defensie herhaaldelijk gevraagd om bezwaar te maken tegen deze heffing. De bonden vinden de heffing een onrechtvaardige ‘boete’. Defensie zou dat geld moeten gebruiken om personeel te belonen, niet om Financiën in staat te stellen elk jaar de defensiebegroting met een flink bedrag te korten.

In de discussie over het AOW-gat hebben de bonden begin 2017 in een open brief aan de minister (toen Hennis) proberen te overtuigen van de noodzaak om bezwaar te maken tegen de RVU-heffing. Als Defensie die heffing niet meer zou hoeven te betalen, dan bespaart dat departement naar schatting 175 miljoen euro (of meer) per jaar.

Nu gaat Defensie uiteindelijk in bezwaar, het departement van Financiën gehoorzaam volgend. Dit naar aanleiding van een uitspraak op 22 juni 2018 van de Hoge Raad die voor de minister van Financiën aanleiding was om zichzelf geen RVU-heffing op te leggen vanwege het reorganisatieplan van de Belastingdienst.

Voor de VBM was dit aanleiding om de staatssecretaris in een brief van 21 december 2018 te vragen welke financiële gevolgen de uitspraak van de Hoge Raad voor Defensie heeft. Verder vraagt de VBM of Defensie bezwaar gaat maken tegen de RVU-heffingen die in voorgaande jaren zijn opgelegd. Of gaat Defensie op een andere manier dat geld terugvragen?

We zijn benieuwd naar de antwoorden van de staatssecretaris.


Getagged onder RVUheffing    UGM    SBK   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden