• Download de VBM-app

Bonden voeren druk op met ‘gehaktdag’

woensdag, 15 mei 2019 16:11
Bonden voeren druk op met ‘gehaktdag’

De bonden uit de veiligheidssector hebben woensdagmorgen 15 mei actie gevoerd op het Plein in Den Haag, vlak voor het parlementsgebouw. Daar vond die dag de politieke ‘Verantwoordingsdag’ plaats, beter bekend als gehaktdag.

De deelnemers aan de actie spraken indringend met Kamerleden van vrijwel alle fracties en met ministers. Wat de bonden betreft gaan de pensioenplannen van minister Koolmees door de gehaktmolen.

“De rekenrente is schandalig laag” zegt luchtmachter Ronald van Riel. “Als de rekenrente met maar 1 % wordt verhoogd, kunnen de pensioenfondsen indexeren” aldus de eerste luitenant. Ook de RVU-boete is hem een doorn in het oog. “Als dat Belastingdienst in een vergelijkbaar geval géén boete hoeft te betalen, waarom Defensie dan wel?”

De luchtmachtofficier vindt verder dat er nu eindelijk eens apart naar zware beroepen gekeken moet worden.

Korporaal 1 bij de landmacht Theo de Jong (140 zwaar transport compagnie) is even verderop in gesprek met D66 Kamerlid Salima Belhaj. Vooral het afschaffen van de RVU-boete vindt de korporaal belangrijk. “De FLO-leeftijd van de militair is het gevolg van een wettelijke bepaling. Het is moeilijk te begrijpen dat Defensie daar vervolgens een boete voor krijgt. Ik zie ons als een steunpilaar voor de samenleving. Wij gaan door waar anderen stoppen. Daar mag best wat tegenover staan.”

Waar in het recente verleden politici, en zeker ministers, actievoerend personeel probeerden te ontlopen, ging minister Bijleveld (Defensie), maar ook ministers Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en zelfs Blok (Buitenlandse Zaken) het gesprek aan, evenals Tweede Kamerleden van vrijwel alle fracties.

De bonden willen met deze actie het kabinet ertoe bewegen, vóór het zomerreces met een nieuw pensioenvoorstel te komen, inclusief een bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar, de mogelijkheid om pensioenen te indexeren, en afschaffing van de RVU-boete.

Getagged onder pensioen    rekenrente    RVUheffing    AOWleeftijd   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden